Afera koja trese Bosnu: Evo kako je britansko-indijski milijarder izvukao 10 miliona €

B92 25.07.2019 04:40
Afera koja trese Bosnu: Evo kako je britansko-indijski milijarder izvukao 10 miliona €


Za devet godina iz Global Ispat koksne industrije Lukavac, na sumnjiv način je izvučeno više od 20 miliona maraka (10 miliona evra).Novac je završavao na računima firme GSHL, koja je vlasništvo juče uhapšenog britansko-indijskog milionera Pramoda Mitala, saopštilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

"Istragom u GIKIL trenutno je obuhvaćeno šest osoba, četiri strana državljana i dva iz BIH. Osumnjičenima se na teret stavlja i da su od juna 2018. godine, kada je nad GSHL-om otvoren likvidacioni postupak, u svom sedištu na britanskom ostvru Ajl of men, preuzimali sve aktivnosti bez bilo kakvog ovlašćenja, jer su bili proglašeni privredni likvidatori GSHL-a", saopštili su iz tužilaštva. 

 Navodi se da Mital i njegovi saradnici nisu imali prava da zastupaju GSHL u GIKIL-u, ali su nastavili izvlačenje kapitala iz te kompanije, prenose "Nezavisne".

Britansko-indijski milijarder Pramod Mital, predsednik Nadzornog odbora "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac", uhapšen je juče u Lukavcu.

Pramod Mital je mlađi brat čeličnog magnata Lakshmija Mitala, koji se nalazi na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Veze s Bosnom i Hercegovinom Pramod Mital ostvario je 2003. godine prilikom ulaska u Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac (GIKIL) u kojoj je osumnjičen za jedan od najtežih oblika privrednog kriminala, prenosi portal Klix.ba.

GIKIL je nastao spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i kompanije Global infrastructure Holdings Ltd, a ugovor je u ime ove kompanije potpisao upravo Pramod Mittal koji je naveden kao investitor.

Međutim, nakon određenih izmena ugovora kao suosnivač GIKIL-a je naznačena kompanija Global Steel Holdings Ltd (GSHL) u vlasništvu upravo Pramoda Mitala.

Na Pramodove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a.

  Kako navodi Klix. ba, za krivično delo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlašćenja u poslovanju, Mitalu i još dvojici uhapšenih, ako se dokaže da su krivi, preti zatvorska kazna ukupno do 45 godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak