Evropa na udaru novog paklenog talasa

Blic 25.07.2019 12:05
Evropa na udaru novog paklenog talasa


Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine ove sedmice. U Holandiji, vlada je aktivirala 'nacionalni toplotni plan', a u Velikoj Britaniji se predviđa da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusovih i mogla bi biti najviša ikada zabeležena.U francuskom gradu Bordou juče je izmerena najviša temperatura od 41,2 stepena Celzijusova od kada se vodi evidencija, čime je premašen rekord iz 2003. godine, kada je bilo izmereno 40,7 stepeni, preneo je BBC.

Prognostičari predviđaju da će ove sedmice u Evropi biti zabeleženi novi rekordi, uključujući i Belgiju, Nemačku i Holandiju.

Portparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nuji izjavila je da toplotni talasi nose "znak klimatskih promena".

- Kao što smo videli u junu, oni postaju sve učestaliji, oni počinju ranije i postaju sve intenzivniji - istakla je Nuji i dodala da to nije problem koji će nestati.

U većem delu Francuske je izdat narandžasti alarm, drugi najviši nivo upozorenja.

Meteo Frans je saopštio da bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordnih 40,4 stepena Celzijusovih zabeleženih 1947. godine.

Belgija je izdala crveno upozorenje za celu zemlju, Španija za region Saragose, koji je bio pogođen požarima prošlog meseca, a visok rizik od izbijanja požara postoji i u Portugaliji.

U Holandiji, vlada je aktivirala "nacionalni toplotni plan", a u Velikoj Britaniji se predviđa da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusovih i mogla bi biti najviša ikada zabeležena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak