Sibirski Maldivi - Azurno jezero, a voda u njemu ne sme ni da se pipne

Politika 25.07.2019 11:55
Sibirski Maldivi - Azurno jezero, a voda u njemu ne sme ni da se pipne


Sibirski Maldivi su pravi raj za influensere, a pravi Černobilj za sve ostaleBistro plavo jezero u Sibiru, nedaleko od Novosibirska, čija je boja rezultat hemijske reakcije toksičnog otpada iz lokalne elektrane, predstavlja senzaciju koju nazivaju "Sibirski Maldivi". 

Ova tirkizna voda privlači veliki broj ljudi koji se fotografišu pored jezera i na društvenim mrežama pored slika pišu šaljive komentare poput "Nije Černobilj, ali je i dalje opasno" i "Nije opasno plivati ovde. Sledećeg jutra noge su mi pocrvenele i svrbe me dva dana, ali onda je sve prošlo. Ali šta ne biste radili zbog takvih slika?". Taj korisnik je dodao da je voda "kiselog ukusa". 

Ekolozi, međutim, upozoravaju da ne bi trebalo dolaziti u kontakt sa vodom. Ruski ekolog Dmitrij Šahov upozorio je da voda može izazvati alergijske reakcije ili čak hemijske opekotine ako se proguta ili dodirne.

"Ova voda je zasićena teškim metalima i štetnim supstancama", rekao je on.


Lokalni stanovnici ne moraju da odlaze u tropske krajeve kako bi napravili fotografije tirkizne vode za društvene mreže.

"Možemo ih uporediti jedino sa slikama Maldiva", rekao je jedan lokalni stanovnik. Svakoga dana ovde se fotografiše na stotine ljudi, od influensera do mladenaca.

Sibirska kompanija za proizvodnju električne energije saopštila je da je rasporedila stražare kako bi štitili okolinu od prestupnika, ali i insistira da jezero ne predstavlja opasnost za životnu sredinu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak