Mauricijus nova poreska oaza

RTS 25.07.2019 11:43
Mauricijus nova poreska oaza


Mauricijus, ostrvo u Indijskom okeanu, koriste multinacionalne kompanije kako bi izbegle plaćanje poreza, navodi se u danas objavljenoj istrazi Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).Izveštaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) pod nazivom "Mauricijus Liks" je prema dokumentima koji su procurili pokazalo da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbegavanje plaćanja poreza.

Rok zvezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba čije se ime spominje u izveštaju, a izveštaj navodi da je pevač Bumtaun Retsa i organizator koncerta Lajv ejd osnovao investicioni fond sa sedištem na Mauricijusu. Geldof zasad nije komentariso navode.

ICIJ je 2016. objavio "Panama Pejpers", otkrivši ogromne razmere ofšor finansijske industrije koje su izazvale zgražanje širom sveta.

"Mauricius Liks pruža još jedan primer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sistem kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih svetskih zemalja", saopštila je međunarodna neprofitna organizacije Oksfam.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svetskom nivou.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak