Manastirskom stazom do raja iznad Niša

Novosti 24.07.2019 13:40
Manastirskom stazom do raja iznad Niša


Na litici Kusače umor nestaje uz planinski vetar kao čarolijom odnetCARIGRADSKI drum, na trasi još starijeg puta Via Militaris, kraj Niša je mit, čiji pomen budi želju putovanjima i avanturama. Po ovom mitu u okolini Niša može i danas da se šeta i planduje, uživajući u mediteranskim mirisima borove šume i aromatičnog bilja.

Ipak, najdublji utisak ostavlja pogled s vrha stotinama metara visoke litice Kusače, duž koje je vodio drevni put. Sa njenog blistavobelog kamena puca vidik na gorostasni masiv Suve planine, ponor Sićevačke klisure i fantastične prirodne skulpture Svrljiških planina.

Kusača je ona bela litica, nebu pod oblacima, na ulazu u Sićevačku klisuru iz pravca Niša, koja putnike iz vozila tera da krive vratove i posmatraju je sa strahopoštovanjem.

Istina je na sreću drugačija, do Kusače se na 771 metara nadmorske visine stiže za nešto više od dva sata prijatne šetnje, trasom drevnog puta. On je vodio preko Kunovice, a to je staro ime za Suvu planinu, koju su nekada krasile velike šume kuna - klena. Odatle se obodom Jelašničke klisure spuštao preko današnjeg sela Kunovice do Proseka, početka Sićevačke klisure.

Manastirskom stazom do raja iznad Niša

To je stanica na kojoj treba da siđete iz niškog gradskog autobusa, ako nameravate da se popnete do Kusače. Ako dolazite kolima, orijentir je čuvena drumska kafana "Stop ćale magistrale". Tu pređite most preko Nišave i nastavite putem koji vodi naviše i ulevo, prema selu Manastir, koje više nema stanovnike, ali ima mnoštvo vikendica pa je vikendom veoma živo.

Manastirskom stazom do raja iznad Niša

Kada stignete do obnovljenog manastirčića Svetog Nikole iz 13 veka, skrenite udesno ka borovoj šumi opojnog mirisa. Tu je i vidikovac s koga puca pogled na Nišku kotlinu, a kraj njega i kameno ognjište, koje svedoči o meraklijama koji tu roštiljaju.

Manastirskom stazom do raja iznad Niša

Staza naviše obeležena crveno belim planinarskim oznakama dobrim delom vodi kroz senku šumaraka, pa je prijatna za šetnju i po vrućini. Njome se za oko sat i po stiže do litice Kusače gde umor kao čarolijom skida sveži planinski vetar.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak