Plenković: Dvojezične table u Vukovaru nisu obavezne

N1info 24.07.2019 12:23
Plenković: Dvojezične table u Vukovaru nisu obavezne


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprediti, ne proizlaze pravne obaveze, poput dvojezičnih tabli."Stvari su vrlo jasne i vlada i gradonačelnik Vukovara poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema", rekao je Plenković na zasedanju Odbora za spoljnu politiku i evropske poslove, prenela je Hina.

"Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda, iz nje ne proizlazi pravna obaveza koja se odnosi na dvojezične table, to tamo ne piše", kazao je Plenković.

Prema njegovim rečima, na osnovu odluke Ustavnog suda jasno je da će Gradsko veće Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i odnosa u gradu između Hrvata, kao većinskog naroda, i predstavnika srpske i drugih manjina.

Potom će se, dodao je, razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu.

Plenković je rekao da je politički stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da u Hrvatskoj treba da se reše neka zaostala pitanja iz rata, poput odgovornosti za ratne zločine, "što je jasan politički stav".

"To su uporedni procesi koje ne vode ni vlada ni političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tela u Hrvatskoj", zaključio je Plenković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak