PDV na donacije se plaća čak i kad pomoć ostaje državi

Radio 021 24.07.2019 12:28
PDV na donacije se plaća čak i kad pomoć ostaje državi


Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema poreskih olakšica za donatore i one koji daju humanitarnu pomoćPoreza na dodatnu vrednost nisu oslobođeni čak ni oni koji žele da daju humanitarnu pomoć.
 
Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović za RTS kaže da su u radu te organizacije humanitarne donacije od izuzetnog značaja. 
 
"Naš rad i humanitarni mandat zavisi od toga na koji način motivišemo i mobilišemo ljude, pokrećemo ih da doniraju", ističe Miladinović.
 
Humanitarne organizacije su svesne da bi prosto ukidanje PDV-a za ove svrhe moglo da bude zloupotrebljeno. S druge strane, to bi privuklo nove donatore i znatno olakšalo posao.
 
"Ako budemo u prilici da motivišemo i mobilišemo donatore da pomažu u humanitarnim aktivnostima i učinimo im te procese i procedure olakšanim, onda ćemo biti efikasniji u našem radu", napominje Miladinović.
 
Prošle godine otvorena je Dečja hemato-onkološka bolnica u Nišu, za koju su sredstva prikupljana četiri godine. I u ovom slučaju, PDV je bio problem. Tamara Klarić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) kaže da su donatori smatrali da, ukoliko već doniraju nešto što će ostati državi i društvu na korišćenje, ne moraju na to još da plate namet državi.
 
U NURDOR-u su i sredstva za PDV morali da prikupljaju preko donacija. To nije bilo lako, jer je projekat koštao više od milion evra, što znači da je porez bio oko 200.000 evra.
 
Klarićeva navodi da su to uspeli da prevaziđu tako što je Ministarstvo zdravlja u visini PDV-a raspisalo javni poziv i nabavilo određeni materijal za drugu fazu izgradnje klinike i za određenu medicinsku opremu.
 
"Ako vam kažem i podatak da su građani Srbije kroz SMS poruke donirali upravo iznos PDV-a za bolnicu, mi možemo doći u tu paradoksalnu situaciju da su građani bili ti koji su uspeli samo da pokriju iznos nameta državi da bismo mogli da izgradimo bolnicu", ističe Tamara Klarić.
 
U Ministarstvu finansija kažu da je u martu ove godine formirano Radno telo koje treba da odredi kriterijume za oslobađanje pojedinih donacija od PDV-a, ali za sada nije pronađeno odgovarajuće rešenje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak