Indija uspešno lansirala raketu na Mesec

Radio 021 23.07.2019 14:18
Indija uspešno lansirala raketu na Mesec


Indijska svemirska agencija saopštila je da je uspešno lansirala dugo očekivanu misiju na Mesec koja je bila prošlog ponedeljka odložena zbog tehničkog problema.Raketa "Chandrayaan 2", koju je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) lansirana je u 14:43 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 11:13 časova po srednjeevropskom vremenu.
 
Lansiranje je emitovano uživo u TV programu i na društvenim mrežama. Indijci se nadaju da će njihova misija vredna oko 150 miliona dolara biti prva na južnom polu Meseca.
 
Odbrojavanje je obustavljeno pre nedelju dana, 15. jula, 56 minuta pre lansiranja pošto je "uočen tehnički problem u sistemu lansiranja", objavio je tada ISRO. Indijski mediji su izvestili da je krivac za odlaganje lansiranja bilo curenje iz boce sa helijumom u kriogeničkom raketnom motoru. Kvar je u međuvremenu otklonjen. 
 
Indija će, ukoliko misija bude uspešna, biti četvrta zemlja čija je sonda sletela na površinu Meseca.
 
Gotovo svi delovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji. Svemirska letelica prenosi 1,4 tone tešku platformu za sletanje Vikram koja, opet, prenosi 27 kilograma težak lunarni rover Pragyan na ravnicu između dva kratera na Mesečevom južnom polu.
 
Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO) K. Sivan rekao je da će Vikramovo završno sletanje koje će trajati 15 minuta, predstavljati "najnapetije trenutke jer Indija nikada dosad nije pokrenula tako kompleksnu misiju".
 
Usprkos relativno malom budžetu, postavlja se pitanje zašto Indija kreće u osvajanje Meseca, a zemlja se još uvek bori s glađu i siromaštvom, no u igri je nacionalni ponos. Premijer Narendra Modi obećao je da će ljudsku misiju poslati u svemir do 2022.
 
Većina stručnjaka kaže da su geostrateški ulozi mali, ali da indijski niskobudžetni model može "osvojiti" sektor komercijalnih svemirskih letova.
 
Lansiranje je tek početak putovanja od 384.000 km, a ISRO se nada da će Mesečeve kočije 2 na Mesečev južni pol sleteti 6. ili 7. septembra.
 
Misija bi trebalo da pokaže koliko je napredovalo putovanje svemirom od "velikog koraka za čovečanstvo" Nila Armstronga i misije Apola 11. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak