Haradinaj danas u Hagu

RTV 23.07.2019 12:41
Haradinaj danas u Hagu


Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, pred polazak na saslušanje u Specijalnom sudu u Hagu, ponovio je svoje političke stavove i poručio da je Kosovo danas jače nego ikada.On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je, kako je naveo, "jače nego ikada, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti.

Haradinaj bi mogao do kraja sedmice nazad u Prištinu

Haradinaj bi trebalo da bude saslušan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova sa sedištem u Hagu, a prema dosadašnjoj praksi tog tužilaštva - već do kraja sedmice mogao bi da se vrati u Prištinu.

Da li će i do kada biti u statusu osumnjičenog za ratne zločine ili pak slobodan čovek zavisiće od brzine odlučivanja tog tužilaštva o tome da li ima mesta podizanju optužnice protiv njega ili ne, a ta odluka nije oročena Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Specijalizovano tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Ovo tužilaštvo nije objavilo ni jednu informaciju povodom ispitivanja do sada pozvanih lica, to nije učinilo ni u Haradinajevom slučaju, ali je, prema rečima samog Haradinaja, on u Hag pozvan kao osumnjičeni.

"Nismo nikada potvrdili prisustvo bilo koga u vezi sa istragom i nećemo ni sada početi. Istraga nije javna", ponovio je danas portparol tog tužilaštva Kris Benet u izjavi za Tanjug.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, a ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva, u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Saslušanju osumnjičenog mora prisustvovati advokat, a očekuje se da će to biti Arijant Koci, koji je Haradinaja zastupao i u prethodnim postupcima, u kojima nije odgovarao za zločine za koje je bio optužen pred Haškim tribunalom, pošto je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Specijalizovano tužilaštvo koje postoji već pet godina do sada nije podiglo nijednu optužnicu, a eventualna optužnica protiv Haradinaja mogla bi da bude podignuta nakon što se utvrdi da postoji osnovana sumnja da je osoba krivično odgovorna za krivično delo iz nadležnosti Specijalizovanih veća.

Optužnica se podnosi uz dokazni materijal, Specijalizovanim većima, koja potom odlučuju da li će je potvrditi i naložiti suđenje.

Specijalizovana veća, koja se popularno nazivaju Sud za zločine OVK, imaju nadležnost za suđenje krivičnih dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000.

Formirana su 2017. godine, nakon izveštaja koji je sačinio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 2011.

Haradinaj je u petak, 19. jula po drugi put podneo ostavku na mesto kosovskog premijera, na koje je izabran septembra 2017. godine.

Ostavku je iz istih razloga podnosio i 2005. godine, kada se predao Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine, a sedam godina kasnije, 2012. pravosnažno je oslobođen svih optužbi.

Pre dve godine je bio uhapšen po poternici Srbije u Francuskoj, ali je sud u Kolmaru, nakon višemesečnog razmatranja, odlučio da odbije zahtev Srbije za njegovo izručenje i da ga pusti na slobodu.

Srbija Haradinaja i dalje traži poternicom zbog sumnje da je počinio brojne ratne zločine na KIM kao jedan od komandanta OVK i tvrdi da ga ne traži za ista krivična dela za koja je već oslobođen pred Tribunalom u Hagu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun saopštio je prethodnih dana da Specijalizovano tužilaštvo u Hagu sada poseduje dokaze protiv Haradinaja za zločine za koje nije procesuiran ranije u Tribunalu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak