Marković: Tužna nemoć međunarodne zajednice

B92 23.07.2019 12:17
Marković: Tužna nemoć međunarodne zajednice


Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da bi ga začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili".



S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se Ramuš Haradinaj vrati kao junak, kaže ovaj istoričar.

Na današnji dan obeležava se 20 godina od ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom na KiM, a upravo danas kosovski premijer u ostavci odlazi u Hag. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Predrag Marković kaže da oba događaja pokazuju tužnu nemoć i nešto gore na strani međunarodne zajednice.

"Koliko znam ubice žetelaca nisu pronađene, šta bi uradili Srbi da je neko ubio 14 albanskih žetelaca u Preševu", kaže Marković.

"Za braću Bitići Amerika nas gnjavi, oni su došli da se bore protiv Srbije, nisu stradali kao borci ali pokazuju tu neprincipijelnost u sprovođenju pravde. Životi žetelaca među kojima je bilo i dece ne vrede ništa, a životi tri borca za kosovsku nezavisnost su prioritet američke administracije", rekao je Marković.

Kaže da ga je začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili".

S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se vrati kao junak, kaže istoričar.

Prema njegovim rečima, ako se vrati kao junak to će mu podići popularnost na predstojećim izborima na KiM.

Govoreći o novom ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan Harčenku, Marković kaže da je on provereni prijatelj Srba, a ovo postavljenje je jedan znak posebne naklonosti koji Rusija pokazuje prema Srbima.

Predsednik Srbije je pozvan kao poseban gost na narednu proslavu Dana pobede.

"Sada Rusi ističu ogromnu ulogu u zajedničkoj borbi protiv antifašizma", kaže on i dodaje da Rusija pamte naše savezništvo.



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak