Marković: Tužna nemoć međunarodne zajednice

B92 23.07.2019 12:17
Marković: Tužna nemoć međunarodne zajednice


Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da bi ga začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili".S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se Ramuš Haradinaj vrati kao junak, kaže ovaj istoričar.

Na današnji dan obeležava se 20 godina od ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom na KiM, a upravo danas kosovski premijer u ostavci odlazi u Hag. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Predrag Marković kaže da oba događaja pokazuju tužnu nemoć i nešto gore na strani međunarodne zajednice.

"Koliko znam ubice žetelaca nisu pronađene, šta bi uradili Srbi da je neko ubio 14 albanskih žetelaca u Preševu", kaže Marković.

"Za braću Bitići Amerika nas gnjavi, oni su došli da se bore protiv Srbije, nisu stradali kao borci ali pokazuju tu neprincipijelnost u sprovođenju pravde. Životi žetelaca među kojima je bilo i dece ne vrede ništa, a životi tri borca za kosovsku nezavisnost su prioritet američke administracije", rekao je Marković.

Kaže da ga je začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili".

S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se vrati kao junak, kaže istoričar.

Prema njegovim rečima, ako se vrati kao junak to će mu podići popularnost na predstojećim izborima na KiM.

Govoreći o novom ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan Harčenku, Marković kaže da je on provereni prijatelj Srba, a ovo postavljenje je jedan znak posebne naklonosti koji Rusija pokazuje prema Srbima.

Predsednik Srbije je pozvan kao poseban gost na narednu proslavu Dana pobede.

"Sada Rusi ističu ogromnu ulogu u zajedničkoj borbi protiv antifašizma", kaže on i dodaje da Rusija pamte naše savezništvo.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak