'Kruška' ili 'jabuka': Koja je građa opasnija po vaše zdravlje?

Super žena 23.07.2019 11:58
'Kruška' ili 'jabuka': Koja je građa opasnija po vaše zdravlje?


Žene koje imaju više masnoće u predelu stomaka u većoj su opasnosti da razviju bolesti srca nego one sa viškom masnog tkiva na bedrima i bokovima, piše u studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.Iako je prekomerna težina dugo povezivana sa većom opasnošću od razvoja srčanih bolesti, rizik povezan sa viškom masnog tkiva i normalnim indeksom telesne mase (BMI) nisu u potpunosti jasni.

Nova studija je pokušala da da odgovor na pitanje da li raspodela masnih naslaga, onih na stomaku i bokovima, utiče na razvoj kardiovaskularnih bolesti kod starijih žena.

U istraživanju su učestvovale 2.683 žene u postmenopauzi bez kardiovaskularnih bolesti, a studija je započeta devedesetih godina prošlog veka. Polovinu ispitanica istraživači su pratili najmanje 18 godina.

Na kraju se pokazalo da se kod 291 žene razvio neki oblik srčane bolesti.

Kod žena čije telo ima oblik kruške postoji manji rizik od razvoja bolesti srca, u odnosu na one čije telo podseća na jabuku. Kod ovih drugih evidentirano je 91 posto više šansi da se razviju srčane bolesti nego kod grupe sa manje masnog tkiva oko struka.

Kod onih sa najizraženijim kruškolikim oblikom tela, sa više masnog tkiva na bokovima i butinama zabeležen je 38 odsto manji rizik od razvoja srčanih bolesti, tokom sprovođenja studije, nego kod žena sa najmanje masnog tkiva na butinama.

Sve učesnice istraživanja imale su normalan indeks telesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9.

Autori studije veruju da na distribuciju masnog tkiva mogu da utiču genetika, način ishrane i navika redovnog vežbanja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak