Tramp: Mogao bih da dobijem taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi

B92 23.07.2019 10:24
Tramp: Mogao bih da dobijem taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio da bi mogao okončati dvodecenijski rat u Avganistanu za samo nekoliko danaMeđutim, tada bi poginuli milioni ljudi, a Avganistan bio "zbrisan s lica zemlje".

Međutim, tada bi poginuli milioni ljudi, a Avganistan bio "zbrisan s lica zemlje", dodao je Tramp.

"Mogao bih da dobijem taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi. Kada bih poželeo da dobijem taj rat, Avganistan bi bio zbrisan s lica zemlje. Nestao bi. Bilo bi gotovo za bukvalno 10 dana", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući prilikom susreta s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, od koga želi pomoć u mirovnim pregovorima s talibanima.

Približavanje Kanu je preokret za Tramp koji je bio veoma kritičan prema Pakistanu a sada se nada da će Kanova vlada iskoristiti uticaj koji ima na talibane zarad napretka mirovnog sporazuma i tako pomoći SAD da se povuku iz Avganistana.

Prijatan prijem u Beloj kući je drastična promena u odnosu na umanjenje pomoći Pakistanu za više miliona dolara uz poruku da Islamabad daje samo "laži i obmane".

I Kan se u to vreme oštro izražavao o Trampu, ali je sada rekao da je Pakistan voljan da radi na okončanju rata. SAD žele da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre i pregovore s avganistanskom vladom, ali i da prestane da pruža utočište ekstremističkim grupama. Trampovi komentari o uništenju Avganistana će verovatno uznemiriti Avganistance koji se već godinama bore protiv talibana uz američke i NATO snage.

Rat u Avganistanu je počeo američkom invazijom posle 11. septembra 2001, s ciljem svrgavanja talibanskog režima i hvatanja vodje al-Kaide Osame bin Ladena.

Kako se taj rat vukao dalje, odnosi SAD i Pakistana su imali uspone i padove a na najnižem nivou su se našli u vreme Baraka Obame, kada su SAD izvršile napad na zgradu u Pakistanu u kojoj se nalazio bin Laden i ubile vodju al-Kaide a da o tome nisu obavestile Islamabad. Sada obe zemlje tvrde da žele da izglade nesporazume.

Kao znak toga, Kan je u Vašington doputovao s načelnikom generalštaba i šefom moćne vojne obaveštajne službe ISI

Osim Avganistana, teme razgovora su bile energetika, odbrana i trgovina ali i Indija, arhineprijatelj Pakistana, i bliske veze Islamabada s Kinom.

Tramp je rekao i da mu je indijski premijer Narendra Modi prilikom nedavnog susreta zatražio da posreduje u sporu Indije i Pakistana oko Kašmira.

Iz indijskog ministarstva spoljnih poslova je potom rečeno da "premijer nije izneo takav zahtev" i da se sva pitanja s Pakistanom rešavaju isključivo bilateralno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak