'Opel' podiže standarde: 'Astra' još efikasnija

Novosti 22.07.2019 10:54
'Opel' podiže standarde: 'Astra' još efikasnija


Nemački 'Opel' lako uskladio svoje modele sa novim, zahtevnijim standardima i načinima merenja potrošnje gorivaČINI se da je od svih velikih automobilskih igrača na tržištu, nemački "Opel" nekako najlakše uskladio svoje modele sa novim, zahtevnijim standardima i načinima merenja potrošnje goriva.

Jednostavno, magovi iz Riselshajma su na vreme krenuli ka budućnosti koja zahteva da uz bezbednost, najvažnija odlika modernih vozila bude "u skladu sa prirodom" i da što manje zagađuje čovekovu životnu sredinu.

Naravno da u sedištu ove kompanije nisu stali već su nastavili da usavršavaju postignute rezultate. Tako smo dobili još jednu, usavršenu generaciju motora koji će pokretati "Opelove" modele, do svakako, neizbežne elektrifikacije. Zahvaljujući odličnoj aerodinamici kao i visoko efikasnim novim motorima i menjačima, nova generacija "opel astre" postavlja standarde za efikasnost i nisku emisiju štetnih gasova. U poređenju sa prethodnim modelom, emisija CO2 je smanjena i do 19 odsto, što "astru" stavlja na vrh klase kompaktnih automobila.

'Opel' podiže standarde: 'Astra' još efikasnija

- Trenutna generacija ovog modela ušla je u novu eru na svojoj premijeri i bila je izabrana za Evropski automobil godine 2016. Sa značajnim smanjenjem težine (200 kilograma lakša od prethodnika) i vrhunskim tehnologijama iz viših klasa, "astra" je postavila lestvicu visoko - kažu u "Opelu".

- Mi i dalje nastavljamo da pratimo ovu strategiju sa ultra modernom novom generacijom visoko efikasnih i lakih benzinskih i dizel agregata. Trocilindarske 1,2-1,5 pogonske jedinice razvijaju od 77kW (105 ks) do 107kW (145 ks), i na taj način čine kako "astru" sa pet vrata tako i "sports tourer" pravim šampionima niske potrošnje goriva i emisije CO2 (NEDS potrošnja goriva: grad 6,1-4,5 l/100 km, otvoreni put 4,0-3,1 l/100 km, kombinovana vožnja 4,8-3,6 l/100 km, 115-96 g/km CO2; WLTP kombinovano: 5,9-4,4 l/100km 139-117 g/km CO2; preliminarni podaci).

- Kontra-rotirajuće međuvratilo u bloku trocilindarskog motora neutralizuje vibracije. Bazne pogonske jedinice već imaju šestostepeni manuelni menjač kao standard. Devetostepeni automatik sa neprimetnim promenama brzina je dostupan kao opcija - objašnjavaju iz Riselshajma.

'Opel' podiže standarde: 'Astra' još efikasnija

Dinamika šasije Astre je još više unapređena. Novi amortizeri uvećavaju komfor. Opciona sportska šasija ima čvršće oslanjanje, preciznije upravljanje i Wattslink zadnje vešanje.

- Fokusirali smo se na smanjenje potrošnje goriva i emisija štetnih gasova tokom razvoja nove "astre" - rekao je Kristian Miler, direktor inženjeringa.

- Zahvaljujući izvrsnoj aerodinamici kao i motorima i menjačima nove generacije, smanjili smo emisiju CO2 za do 19 procenata. Ovo je veliki korak ka benefitu za naše kupce, koji će takođe profitirati sa nižim troškovima održavanja. Sve ovo stavlja novu "astru" na vrh u svojoj klasi.

'Opel' podiže standarde: 'Astra' još efikasnija

USAVRŠENA I AERODINAMIKA

Precizan razvoj u vazdušnom tunelu je takođe značajno doprineo smanjenju u potrošnji goriva i emisiji CO2. Kao rezultat, nova "astra" je jedan od najaerodinamičnijih kompaktnih automobila na tržištu. Sa 0.25 Cd, "sports tourer" pripada karavanima sa najnižim koeficijentom otpora vazduha na svetu, dok je verzija sa petoro vrata lider u hečbek klasi sa koeficijentom od 0.26 Cd.


Ova aerodinamička svojstva su postignuta brojnim merama, uključujući zatvaranje protoka vazduha, poklopac motora i ramena zadnje osovine koja su u obliku deflektora. Gornji i donji delovi nove rešetke hladnjaka kod Astre se automatski otvaraju i zatvaraju nezavisno jedan od drugog, što dodatno poboljšava protok vazduha. Optimizacija podvozja je poboljšala koeficijent otpora vazduha smanjujući turbulencije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak