'Skidanje' sa šećera: Šta možete da očekujete

Mondo 22.07.2019 10:27
'Skidanje' sa šećera: Šta možete da očekujete


Nije lako izbaciti šećer iz ishrane - dijetetičarka otkriva da izbacivanje šećera iz ishrane na telo ima dejstvo poput zavisnosti od druge, ali i da može da poboljša zdravlje i fizičku spremnost, kao i produktivnost.Dr Samanta Kugan objašnjava da prilikom "odvikavanja" od šećera mogu da se jave simptomi poput glavobolje, bolova u stomaku, promena u radu creva, i mogu da potraju danima ili čak nedeljama.

Ali, kada se telo prilagodi na to, možete da očekujete poboljšane moždane funkcije, tj. veću produktivnosti i mnogo jači imunitet, tvrdi dijetetičarka.

Dr Kugan objašnjava i da ćete biti manje letargični, da će vam vežbanje lakše "pasti", mišići će se brže oporavljati uz adekvatnu ishranu.

Takođe, kada prestanete da unosite šećer, možete da očekujete da će vam koža, kosa i nokti biti zdraviji i izgledati lepše, bolje ćete spavati i neizbežno ćete smršati jer nećte unositi visokokalorične grickalice.

Doktorka objašnjava i da će telo moći bolje da vas zaštiti od bolesti – poznato je da previše šećera povećava rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i kancera.

"Možda je moje poređenje previše grubo, ali mislim da šećer na ljude deluje slično kao droga. Produktivnost je mnogo slabija, vežbanje je svedeno na minimum ili ga uopšte nema, loše spavate i ne budite se sveži i odmorni", kaže dr Kugan.

Ona dodaje i da su neki ljudi "zaista zavisni od šećera, zbog čega je potrebno da se tome prilazi na sličan način kao odvikavanju od droge ili alkohola".

Što je veća tolerancija koju osoba ima na šećer, to će joj trebati duže vremena da se navikne na ishranu koja ne uključuje slatkiše i šećer. Ali, doktorka još jednom ističe da, kada prođe "kriza" i naviknete se na novi režim ishrane, primetićete poboljšanja koja je navela.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak