Palićki festival: Praznik evropskog filma

Novosti 22.07.2019 09:20
Palićki festival: Praznik evropskog filma


Palić će narednih dana biti oaza za poklonike sedme umetnosti starog kontinenta. Bogat i kvalitetan program ovogodišnjeg 26. festivalaRomantičnim rolama Antonija Banderasa i Penelope Kruz, glavnih protagonista najnovijeg filma Pedra Almodovara "Bol i slava", na bajkovitoj sceni Letnje pozornice na Paliću na najlepši način počinje 26. Festival evropskog filma.

Ako se po jutru dan poznaje, onda će ljubitelji sedme umetnosti u narednih nedelju dana uživati u pravom prazniku filma. Njih do petka, 26. jula, očekuje više od 130 najboljih ostvarenja evropske kinematografije svrstanih u 15 programskih selekcija.

- Za više od četvrt veka, Festival evropskog filma na Paliću bio je izložen raznim testovima i promenama. Najznačajniji trenutak bio je 2003. godine kada je odlučeno da festival bude mesto gde će se prikazivati isključivo evropski filmovi - podseća Radoslav Zelenović, direktor i jedan od osnivača Festivala. - Evropski film tada, kao ni sada, nije imao uporište na velikom platnu i televiziji i to je bio ogroman rizik. Vreme je pokazalo da je to bio rizik koji se isplatio i 2017. Festival jnj proglašen najboljim u Evropi. A to nije nimalo lako i jednostavno, naročito u zemlji koja nije članica Evropske unije.

Prihvatanjem "rizika", Subotica i Palić su postali sigurna oaza za kinematografiju, koja se aktivno bavi problemima koji podjednako muče sve delove Evrope.

- Uz podršku Republike, Pokrajine i Grada, Festival može da računa na sigurna sredstva i zahaljujući tome ove godine imamo dva nova programa - "Velikani kinematografije" i "Dokumentarni film" - ističe Zelenović. - Ovogodišnji festival ima vrlo dobar program, a ni ovoga puta neće izostati ni brojni gosti. Inače, ovaj festival je specifičan jer su na njemu prve korake načinili mnogi mladi autori koji su sada stožer evropske kinematografije. Ukratko, ne znam nikoga ko je sa našeg Festivala otišao nezadovoljan.

"Žao nam je što smo vas propustili" 

Palićki festival: Praznik evropskog filma

Odabir selektora Festivala staviće na muke i publiku, koja će sigurno "trčati" sa filma na film, i žiri koji će odlučivati kome će dodeliti Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju.

Letnja pozornica na Paliću

Palićki festival: Praznik evropskog filma

- Biće to dobar spoj afirmisanih i novih autora koji tek stupaju na scenu kinematografije - dodaje Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta Festivala.

Osim projekcija filmova, Festival će obeležiti koncerti, izložbe, kao i edukativna radionica za mlade kritičare, radionica namenjena srednjoškolcima, master klas za filmske amatere iz Subotice i Segedina, kao i radionica sa Šangajskom filmskom akademijom i Akademijom umetnosti iz Novog Sada uz prisustvo 12 studenata, reditelja i profesora.

- Naše veliko zadovoljstvo je što ćemo na tim radionicama okupiti više od 50 mladih iz 12 evropskih zemalja, koji su Palićki festival prepoznali kao mesto gde se uči o filmu - smatra Tatić.

"Mladi Ahmed"

Palićki festival: Praznik evropskog filma

- Na Otvorenom univerzitetu biće izložba posvećena Miri Banjac, a tu su i drugi sadržaji jer smo pripremili celodnevni kulturni program.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije ("Bol i slava" Pedra Almodovara, "Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča i "Mladi Ahmed" braće Darden) na programu su i dva francuska filma - "Jadnici" i "Šta verujete", domaće filmsko ostvarenje "Ajvar", slovenački film "Neću da budem luzerka", "Oleg" iz Litvanije, izraelsko-nemački film "Okovan", mađarski film "Trezor", "Bog postoji, ime mu je Petrunija" iz Severne Makedonije i nemački film "Delo bez autora". Sjajni filmovi našli su se i u selekciji "Paralele i sudari" i u ostalim programima.

"Bol i slava" 

Palićki festival: Praznik evropskog filma

SCENE

FILMOVI 26. Festivala evropskog filma prikazivaće se na sceni Letnje pozornice i u bioskopu "Abazija" na Paliću i u rekonstruisanom bioskopu "Eurosinema" i Fimskom klubu u Subotici.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak