Buduća pešačka staza već zbunjuje prolaznike

Politika 21.07.2019 23:26
Buduća pešačka staza već zbunjuje prolaznike


U ulici čiji bi saobraćajni deo trebalo da bude sređen do 1. septembra već se nazire pešački koridor sa neobičnim krivudanjem u „pe” oko budućeg stajališta za turističke autobuse. – Nadležni tvrde da se sve radi prema ideji arhitekte Borisa PodrekeZa tačno mesec i po dana Beograđani bi trebalo da ugledaju preuređeni kolovoz u Karađorđevoj. Dobar deo buduće tramvajske, automobilske i pešačke saobraćajnice već se uočava, ali ono što žitelji glavnog grada trenutno vide u ovoj ulici pomalo ih i zbunjuje. Osim kolovoza i tramvajske bašte, uveliko obrise dobija i pešačka staza bliža obali. Ali, stanovnike prestonice koji svakodnevno prolaze ovim delom grada iznenadilo je to što staza celom svojom dužinom ne ide u istom pravcu nego se uvija u oštro „P” oko mesta budućeg stajališta za turističke autobuse. Beograđani koji su aktivniji na društvenim mrežama i forumima zapitali su se da li je ovo omaška radnika ili je tako predviđeno projektom. Deo njih je čak i ocenio da je pre i posle stajališta za turističke autobuse pešački koridor mogao da bude proširen još malo ka obali i da se tako izbegne krivudanje.

Da je reč o odavno predviđenoj trasi pešačke staze potvrđuje i render na kome je prikazana autorska ideja austrijskog arhitekte Borisa Podreke za rekonstrukciju Karađorđeve. To tvrdi i gradski urbanista Marko Stojčić.

– Autor celokupne rekonstrukcije je renomirani arhitekta Boris Podreka koji važi za jednog od najznačajnijih aktivnih arhitekata za javne otvorene prostore. Njegova namera je bila da ovim rešenjem unapredi prostor i da u funkcionalnom smislu to bude prostor sa posebnom arhitektonskom fizionomijom. Ta filozofija je u službi funkcionalnih zahteva same lokacije gde se prepliću biciklistički i pešački saobraćaj sa jedne strane, dok sa druge strane imamo funkciju pristaništa i ugostiteljske sadržaje. Ovo je javni prostor u okviru urbanog tkiva pa nije uobičajeno da prostor ne bude arhitektonski obrađen, odnosno da pešačke komunikacije budu pravolinijske – navodi Stojčić.

Na renderu sa idejnim rešenjem Podreke za Savski kej i Karađorđevu vidi se staza na lokaciji na kojoj se ona trenutno i uređuje. Ali, baš na mestu gde je predviđeno stajalište za turističke autobuse i krivudanje staze u „pe”, na renderu je ucrtano drvo.

Kada Karađorđeva od 1. septembra ponovo bude osposobljena za saobraćaj, pitanje je kako će se vozači autobusi snalaziti na ovom stajalištu koje se za njih namenski uređuje. Jer, nedavno su beogradski turistički vodiči u svom apelu istakli da su rekonstrukcijom Karađorđeve predviđena samo tri mesta za autobuse.

– Nekim danima u pristaništu bude i po šest do osam brodova pa samim tim bude potrebno 15 do 16 autobusa za prihvat putnika – ukazali su turistički vodiči.

U Sekretarijatu za privredu napomenuli su da su održali nekoliko sastanaka u nastojanju da se u toku obnove Karađorđeve ulice, upravo umesto dosadašnja tri, obezbedi više mesta za autobuse za prihvat posetilaca i turista sa kruzera i drugih turističkih brodova.

Ali, nije samo pristanište trenutno problem. U Beogradu koji se sve više okreće turizmu, sada autobusi sa turistima mogu da pristaju kod Pionirskog parka, Studentskog trga, u Skerlićevoj kod Hrama Svetog Save, prekoputa tržnog centra „Ušće”, na Pristaništu, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (kod Muzeja 25. maj) i na Keju oslobođenja kod restorana „Venecija”. Za turističke autobuse je prilikom obnove parka „Ušće” obeleženo i još jedno mesto ispred Muzeja savremene umetnosti, ali vodiči ističu da ovo nije dovoljno mesta za autobuse koji strance voze u razgledanje Beograda.

Predložene lokacije su u Ulici Tadeuša Košćuška ili Pariskoj, u Uzun Mirkovoj, na Studentskom trgu, kod Hrama Svetog Save, hotela „Moskva”, Teslinog muzeja, Skadarlije (u Dušanovoj ili ispred Doma vojske), Crkve Svetog Marka, Saborne crkve, ispred „Staklenca” i Muzeja istorije Jugoslavije. Muke ima i na Aerodromu „Nikola Tesla”, gde se turistički autobusi zadržavaju samo po minut. Tu bi, apeluju vodiči, trebalo napraviti parking gde bi vozila mogla da stoje i čekaju grupe koliko je potrebno.

Dobra volja nadležnih postoji za rešavanje ovog problema, ali čini se da će špic još jedne letnje turističke sezone proći dok se sklope sve kockice i obezbede nova mesta za autobuse sa turistima. Rešavanje ovog problema ne zavisi samo od Sekretarijata za privredu i njihovih kolega iz Sekretarijata za saobraćaj, već i od predstavnika aerodroma, „Beogradske tvrđave”, „Parking servisa”, ministarstva…


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak