Atmosfera 'zelenih pobuna' u Novom Sadu

Politika 21.07.2019 23:25
Atmosfera 'zelenih pobuna' u Novom Sadu


Da li se u Novom Sadu zaista stvara atmosfera, kako tvrdi gradonačelnik, da ništa ne sme da se radi?Građani u Novom Sadu vode bitke za očuvanje drveća i zelenila. Posle protesta zbog plana za, kako kažu, betoniranje Limana i Limanskog parka, svoj parkić branili su stanari iz bloka Maksima Gorkog i Radničke ulice, gde država novcem EU treba da digne novu zgradu suda. Pobunili su se i u zaleđu bivše Robne kuće „Kokra”, pored koje je investitor počeo da seče stabla i sprema plac za gradnju. Okupljanja je pre bilo i zbog odbrane parkića u Futoškoj ulici i livadice u Kisačkoj. Pod Petrovaradinskom tvrđavom sređuje se Ulica Tone Mihaldžića, a na putu se našao jedan kesten, pa su glasovi zabrinutih stigli i do gradonačelnika.

„Naravno da ćemo sačuvati kesten star sto godina”, izjavio je slavodobitno, posle niza „zelenih pobuna”, gradonačelnik Miloš Vučević. On je novinarima rekao da je investicija u podgrađu vredna 120 miliona dinara i da će taj deo grada, gde su nađeni i ostaci stare tvrđave, zasijati i imati prelep trg. Svuda gde je moguće, tvrdi, na uštrb investicije čuva se životna sredina, pa je tako bilo i s radovima u Tolstojevoj ulici na Grbavici, gde ipak nije uklonjeno 40 stabala.

Vlasti su posle protesta odustale od limanske garaže. Zbog novog suda neće biti uklonjena sva stabla, već četiri. Investitor kod „Kokre” ponudio je da za svako odsečeno drvo posadi novo i spisku obećanja dodao dečje igralište i dva parking mesta.

Gradonačelnik ne misli da iza protesta uvek stoje građani, već da ima i „političkog eksploatisanja tema”. Zna već i teme izbora koje očekuje u martu-aprilu: zelene površine, biciklisti, kućni ljubimci. „Pa, ne mogu da nas napadnu za investicije, ne mogu da nam kažu da ima manje radnih mesta, da je lošiji budžet, da nismo evropska prestonica, da ne dolaze stranci, nego će sad to ići – mi betoniramo”, navodi Vučević.

I gradska vlast će imati „zelenu kampanju”, jer Vučević najavljuje pokretanje široke akcije u koju će biti pozvani Fondacija „Novi Sad 2021”, „Egzit” i druge organizacije. Svi oni koji njima drže slovo i kritikuju.

Da li se u Novom Sadu zaista stvara atmosfera, kako tvrdi prvi čovek u gradu, da ništa ne sme da se radi? On zamera i što se „razne grupe za konceptualnu politiku” postavljaju za svetonazor, kontrolu svega.

– Nemam problem sa Društvom arhitekata Novog Sada i da oni daju mišljenje, ali mi se dovodimo do toga da DANS, ili bilo koja druga organizacija, treba da ugasi JP „Urbanizam”, da ne treba da postoji i da niko ko tu radi nije stručan, zato što će neko ko radi van javnog sektora da kaže: E, to nije dobro. Čekajte, u tom „Urbanizmu” radi 150 ljudi – kaže gradonačelnik.

Plan za Liman radili su, kako kaže, urbanisti „pankeri sa Limana”, koji su tu odrastali, a sad njima neko kaže da ga oni betoniraju.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović slaže se sa gradonačelnikom da institucije treba da postoje i da rade.

„To niko ne dovodi u pitanje, ali u demokratskom društvu je normalno da postoje i vaninstitucionalne organizacije koje imaju pravo na svoje mišljenje. Ne znači da su one uvek protiv, ali imaju slobodu da kažu ono što neko ne može u instituciji”, navodi za naš list Jović.

DANS bi se odazvao ukoliko bude pozvan da se uključi u najavljenu akciju očuvanja životne sredine. I njihov predstavnik poziva gradonačelnika – da na delovanje DANS-a ne gleda kao na političko suprotstavljanje. „S obzirom na poziciju, gradonačelnik ima pravo, i na neki način obavezu, da dopunjuje sferu mišljenja, koje ne dolazi samo iz institucija”, kaže predsednik strukovnog udruženja.

Zoran Gajić iz novosadske Grupe za konceptualnu politiku kaže da se oni zaista bave politikom i da je to njihova sfera interesovanja, ali da politika nije samo partijska, već stvar civilnog društva.

„Mi ohrabrujemo ljude da koriste institute lokalne samouprave, kao što su zborovi građana, kandidovanje za savet mesnih zajednica, referendum... Delujemo u oblasti građanskog aktivizma koje bi gradonačelnik trebalo da ohrabruje, a ne da u njima vidi neprijatelje. Nismo opoziciona partija, gospodine gradonačelniče. Mi smo civilno društvo i viđaćete nas. Dok god ima vlade, biće i nevladinih organizacija. Vi imate partiju kao zaleđe i svoj politički milje. Mi nemamo partiju i nećete nas sresti na izborima”, navodi za naš list Gajić.

Udruženje se bavi problematikom stanovanja, izdaje bilten „Stanar”, ali analizira i druge teme, poput mesnih vodovoda. Naselje Begeč ga ima i jedino je van vodovodnog sistema Novog Sada. Begečanima je nedavno na mesnim izborima obećano ulaganje grada u vodovod od 200 miliona dinara. Gajić kaže da su obrađivali slučaj Begeča i sukoba oko vodovoda, te da su verovatno tada zapali za oko vlastima.

Sastanak zbog „maca”

Jedno dvorišno stablo topole i njegove „mace” zagorčavaju život stanara u Ulici Ilije Vučetića 2, koji traže da se ono ukloni. „Mace” im ulaze u stan, izazivaju kašalj,  smetnje u disanju. Stanare je primio predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, koji je kazao će grad pomoći, ali da svi koji tamo stanuju treba da se saglase sa uklanjanjem stabla i da se u dvorištu posadi drugo. Topole su se u Novom Sadu sadile ’50. i ’60. godina prošlog veka i nije vođeno računa o rodu, a ženske puštaju to seme, objasnio je direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Saša Orlović. Ekipe „Gradskog zelenila” će sagledati stanje na terenu, poručio je direktor Miloš Egić koji je takođe bio na sastanku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak