Sačuvajte vid - ovo su simptomi zbog kojih morate da odete kod lekara

Prva 21.07.2019 23:05
Sačuvajte vid - ovo su simptomi zbog kojih morate da odete kod lekara


Moderan i dinamičan način života često nas odvlači od preventive, te ne uspevamo da nađemo vremena za sebe i obavimo one jednostavne preglede koji nam često mogu sačuvati zdravlje. Pregled kod očnog lekara traje kratko, bezbolan je, a opet ne nalazimo vremena za sebe što je greška svakog pojedinca.Glaukom spada u glavne uzroke slepila kako u svetu tako i kod nas. U narodu glaukom je poznat kao očni pritisak, međutim on nije samo očni pritisak jer je u pitanju bolest, oštećenje očnog živca koje nastaje kao posledica povišenog, neodgovarajućeg pritiska unutar oka.

Očna vodica, koja je neophodna za normalan rad oka, se stvara u određenim delovima oka odakle se svojim kanalima prostire do svih delova oka i otiče iz njega. Ukoliko postoji povećana količina stvaranja očne vodice ili neko zakrčenje prilikom njenog oticanja pritisak u oku usled povećane zapremine se povećava i pritiska sve strukture oka. Tom prilikom vrši se pritisak na očni živac, njegova nervna vlakna se istanjuju i posledica toga jeste nemogućnost prenosa impulsa do kore mozga gde se inače stvara slika koju mi vidimo. Krajnji ishod svega toga jeste postepeno, u početku neprimetno suženje vidnog polja koje kasnije sve više napreduje može dovesti i do potpunog slepila.

Prevencija je najbitnija i ima najvažniju ulogu u lečenju glaukoma. Svako ko u porodici ima bližeg rođaka ko boluje od glaukoma, mora da se ispita. Zatim osobe koje imaju nešto veću dioptriju, sve osobe preko 50 godina, osobe koje imaju česte glavobolje, osećaj napetosti u predelu oka, unose dosta koefina i gazirana pića potrebno je da urade preventivni pregled. 

Lečenje glaukoma je napredovalo i danas je zaista greh oslepeti od glaukoma pored toliko terapeutskih opcija, zato, ukoliko osetite neki od simptoma konsultujte se sa svojim oftamologom o svim načinima lečenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak