Glumački snovi letnjih noći

Novosti 20.07.2019 14:25
Glumački snovi letnjih noći


Na 'Festivalu festivala' u Trebinju srešće se zaljubljenici u pozorište iz bivše JugoslavijeVIŠE od šezdeset decenija zaljubljenici u teatar okupljaju se jednom godišnje na velikom "zbornom" mestu, a njihov domaćin je gotovo pola veka grad na Trebišnjici. Tako će i ove godine u Kulturnom centru Trebinje, od 20. do 27. jula, biti održan "Festival festivala" na kome će biti izvedene najbolje amaterske predstave iz cele bivše Jugoslavije - izuzev Slovenije.

- Ovo je, zapravo, 62. pozorišno izdanje. Kao Festival dramskih amatera Jugoslavije osnovan je 1957. godine na Hvaru, u Trebinje se preselio 1972, ali je njegovo sedište zbog ratnih dešavanja početkom devedesetih bilo u Vranju - objašnjava u razgovoru, za naš list, Đorđe Vučinić, izvršni direktor festivala. - Mi smo opet domaćini gotovo dve decenije i kao nekada okupljamo najbolje predstave iz nekadašnjih republika. U Trebinje dolaze pobednici festivala amaterskih pozorišta u Kuli (Srbija), Bugojnu (BiH), Bijelom Polju (Crna Gora), Skoplju (Makedonija) i Zagrebu (Hrvatska).

Ovom spisku jedino nedostaje Slovenija, jer tamo danas nemaju pozoršni amaterizam u onom obliku kako je to nekada (a i danas) u ostatku stare Jugoslavije. U konkurenciji će se, ove godine, tako naći Kovačevićev "Profesionalac" iz Visokog, "Nemam kade da se vratim" Miloša Antonovskog iz Skoplja, Hrvatsku predstavlja "Kod Lepanta sunce moje" Ljube Stipišića Dalmate, Strindbergova "Gospođica Julija" stiže iz Kule, "Draga Jelena Sergejevna" Razumovske iz Mojkovca, Foova "Slučajna smrt jednog anarhiste" iz Crvenke, a domaćini konkurišu s Goldonijevim komadom "Sluga dvaju gospodara".

- Festival ima dugu tradiciju i punu salu svake večeri. Različitost predstava najbolja je ilustracija bogatstva dramskog amaterizma u celom našem regionu i mi smo ponosni što je Trebinje odgajilo sjajnu pozorišnu publiku - naglašava Vučinić. - To najbolje pokazuje njihova zainteresovanost za razgovore posle izvođenja, radoznalost s kojom ispraćaju i klasične predstave i neverbalni teatar. Naš grad je glavno odredište svima koji se s velikom ljubavlju bave pozorištem. Tako, dolaze nam amateri iz svih krajeva nekadašnje zemlje (i to sa porodicama) u vreme godišnjeg odmora tokom festivala, čak i kada im predstave nisu u konkurenciji. Jedna od osobenosti je i što svakog dana u čuvenoj bašti "Pod platanima" oni koji učestvuju na festivalu, izvode muzičko-scenske performanse u režiji Vladimira Putnika.

Glumački snovi letnjih noći

Vučinić ističe i da drugu godinu zaredom, jedan od najboljih reditelja s ovih prostora, Egon Savin, drži master klas. Za njegove rediteljske radionice vlada veliko interesovanje, a na njima se pojavljuju i profesionalni glumci koji žele da savladaju tajne rediteljskog posla.

- Amaterski teatar je neuništiv! - nedvosmislen je Vučinić. - Izraz je ljudske kreativnosti i amaterskim glumcima daje priliku da postanu sve ono što nisu u stvarnom životu. Okuplja članove od 7 do 77 godina, od radnika do nosilaca najviših univerzitetskih zvanja. Svi oni žive neki svoj san mimo osnovne profesije, a taj san je zapravo najbliži životu.

U ovogodišnjem žiriju su Željko Hubač, Miroslav Benka i Dimitrije Jovanović. Voditelj Okruglog stola je Božidar Zečević - čija će monografija o Bati Živojinoviću biti predstavljena u okviru Pratećeg programa.

VELIKA IMENA

- NE postoji glumačko veliko ime koje nije počelo u Trebinju ili na Hvaru. Na našem festivalu igrali su, svojevremeno, Mirjana Karanović, Predrag Ejdus, Mima Karadžić, Petar Božović, Žarko Laušević, Tanja Bošković i mnogi drugi - otkriva Đođe Vučinić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak