NE krećite na put sa zimskim gumama. Evo i zašto

Mondo 20.07.2019 11:56
NE krećite na put sa zimskim gumama. Evo i zašto


Vožnja tokom leta na zimskim gumama može biti prilično opasnaLetnje i zimske gume su tako nazvane sa razlogom. Glavna razlika ovih pneumatika nalazi se u njihovom sastavu, odnosno njihovoj mekoći. Zimske gume su mekše i pri nižim temperaturama se ponašaju daleko bolje od letnjih, dok su letnje gume tvrđe i bolje se prilagođavaju asfaltu koji je užaren na suncu.

Kada toplo vreme stigne i kada temperature pređu 15 stepeni, tada zimske gume postaju premekane za vožnju, prenosi portal Auto Exclusive.

Ovo može dovesti do sledećih problema:

- Zimske gume se pri visokim temperaturama prebrzo troše i toliko se mogu oštetiti da mogu postati neupotrebljive.

- Kočenje zimskih guma tokom toplih dana je daleko gore. Osim dužeg zaustavnog puta, može dovesti do neravnomernog i opasnog kočenja koje može ugroziti vas i druge učesnike u saobraćaju.

- Zbog svoje preterane mekoće, zimske gume pri letnjim temperaturama znaju čudno da se ponašaju u krivinama i da dovedu do zanošenja i proklizavanja automobila.

- Ako ih duži vremenski period vozite po užarenom suncu, zimske gume mogu da se "ispeku" i da izgube svoja meka svojstva, što znači da potpuno gube funkciju zimskog pneumatika i tako postanu neupotrebljive u zimskim mesecima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak