Vučić o Haradinaju: Nema razloga za radost, to je trik

Mondo 20.07.2019 11:28
Vučić o Haradinaju: Nema razloga za radost, to je trik


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da razloga za radost nema. Ostavka je politički trik kojim može da dobije još veću popularnost... on postaje junak koji se bori za celo Kosovo"Razloga za radost nema. Naša predviđana su da će Ramuš sledeće nedelje otići u Hag i da će ga pustiti nazad posle 48 sati, i da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa. Njegova popularnost će rasti, a njegovih protivnika opadati", istakao je Vučić na konferenciji za medije nakon što je premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo ostavku na tu funkciju zato što mu je Specijalni sud za ratne zločine uručio poziv da se javi kao osumnjičeni.

Vučić je istakao da Haradinaj tako želi da obezbedi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije.

"Izbori će im biti krajem septembra ili početkom oktbora i to će biti veliko albansko ujedivanjavanje s Tiranom. Biće potpuno nemoguće da vodimo dijalog, a takse neće ukinuti", istakao je srpski predsednik.

Vučić je kazao da će svakodnevni život srpskog naroda sada biti još teži.

"Dolazi do ekstremizacije njihovih stavova i neskrivene mržnje prema srpskom narodu koga smatraju krivcem za ovo što se događa Haradinaju", ocenio je Vučić i dodao da će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku Srba na Kosovu. "Narod može da računa na svoju državu Srbiju", dodao je Vučić.

On je istakao da je ostavka Haradinaja politički trik kojim možda može da dobije još veću popularnost.

"Politička situacija u Prištini i Tirani stremiće daljem približavanju, ujedinjavanju, i nastavku tragične priče o Velikoj Albaniji. Na tome neskriveno rade i o tome neskriveno govore", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da nije on smenio Haradinaja, niti učestvovao u tome na bilo koji način.

"Nemam dobro mišljenje o Haradinaju, a sigurno ni on o meni", naveo je Vučić.

Kada je reč o nastavku dijaloga, Vučić je rekao da je Srbija spremna da razgovara s bilo kim koga Albanci izaberu kao svoje predstavnike, ali da je "za to potrebno da ukinu takse i ništa više".

Vučić je rekao da se Haradinaj na konferenciji na kojoj je saopštio da podnosi ostavku uhvatio za jednu priču, a uopšte nije govorio o tome kako svedoci stradaju na pešačkim prelazima, niti o slučaju bunker...

"Jedino je govorio da neće unikuti takse i da ne daju Srbiji ni pedalj teritorije", istakao je Vučić i dodao će pritisci ići u smeru da priznamo nezavisno Kosovo.

"Ja sam mali i sigurno je izvesno da će da me slome. Pre toga bar ću da čuvam obraz Srbije i neću da lažem ni sebe ni svoj narod", rekao je Vučić.

On je kazao da glavni haški tužilac Serž Bramerc ne kritikuje Albance, već srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800.000 Albanaca.

"Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150.000 manje, o tome ne govorite", rekao je Vučić i dodao da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju zato što je dobio poziv da se kao osumnjičeni javi Specijalnom sudu za ratne zločine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak