Slučaj 'radikali': Tužilaštvo protiv žalbe Srbije

B92 18.07.2019 16:10
Slučaj 'radikali': Tužilaštvo protiv žalbe Srbije


Srbija je podnela žalbu na odluku Haga da se članovima SRS, optuženim za nepoštovanje suda ne sudi u Srbiji, a amicus curie tužilaštva usprotivio se žalbi.Pre desetak dana Srbija je podnela žalbu na odluku sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu - da se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, optuženima za nepoštovanje suda, sudi u Hagu a ne u Srbji, a amicus curie tužilaštva (prijatelj tužilaštva) u četrvtak se usprotivio žalbi, tvrdeći da mora da bude odbijena.

U obrazloženju svog odgovora na žalbu Srbije koji je objavio Mehanizam, amicus curie tužilaštva navodi da apelaciono veće Mehanizma još nije donelo odluku da li će uopšte prihvatiti da razmatra žalbu Srbije, ali da amicus curie svoj odgovor na žalbu ipak podnosi za slučaj da Apelaciono veće dozvoli Srbji pravo žalbe. 

 "Žalba Srbije treba da bude odbijena. Srbija nije uspela da pokaže da odluka sudije sadrži neku konkretnu grešku u primeni prava ili da je tako nepravična ili nerazumna da predstavlja zloupotrebu njegove diskrecije", navodi se pored ostalog u odgovoru amicus curie.

On tvrdi da je odluka sudije pojedinca pravična i razumna i da obuhvata potpuno validno izvršavanje njegove diskrecije, dok za podneske Srbije kaže da su već bili razmatrani.

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, nakon ponovnog odlučivanja, doneo je 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom je naložio da se oni uhapse i izručenje Hagu. On smatra da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Akaju Savet Bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru je imenovan sudija Li Dakin.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta sprskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak