10 najlepših železničkih ruta u Evropi

B92 18.07.2019 15:59
10 najlepših železničkih ruta u Evropi


Iako duže traje, putovanje vozom može itekako da bude zabavno i da vam pruži pogled i doživljaj kakav ne možete da imate putujući avionom.Naravno da svako putovanje različim prevoznim sredstvom ima svoje prednosti i mane, voz vas nekako vraća u ona romantična i "sporija" vremena. Zato smo za vas izdvojili nekoliko najboljih ruta evropske železnice, a tokom ovih putovanja, pogled na prirodu oduzeće vam dah.

Ofenburg – Konstanc, Nermačka

Putovanje traje 2 sata i 17 minuta.

Poznata crna šuma koja krasi grad Donauešingen iz kog kreće izvor Dunava krasi grad koji je građen u stilu kuća iz poznate priče o Ivici i Marici.

London – Istanbul, Turska

Putovanje traje tri do četiri dana.

Iako više nema Orijent ekspresa, moderni vozovi i dalje idu istom rutom koja kreće iz Londona i onda ide do Pariza, preko Mančestera, Zagreba, Beograda, Sofije do Istanbula. Putovanje traje tri do četiri dana.

Bergen – Oslo, Norveška

Putovanje traje 6 sati i 30 minuta.

Poznata Bergen železnica koja je građena 34 godine prostire se čak na 495 kilometara i izgrađena je na najnepristupačnijem terenu u Evropi, ali važi za najlepšu želizničku rutu na našem kontinentu. Voz prelazi trasu četiri puta dnevno svakog dana, čak i za vreme zime. Ko se odlučiti na ovo putovanje tokom njega će moći da uživa gledajući fjordove, jezera i šume.

Beč – Ljubljana

Putovanje traje do sedam dana.

Ovo putovanje vas vodi iz elegante prestonice Austrije kroz sela u Salzburgu, preko slovenačke granice i nadalje možete da uživate u pogledu na jezero Bled posle kog je sledeće stajalište Ljubljana.

Bar – Beograd

Putovanje traje 11 sati.

Ovu rutu prelaze dva voza dnevno u oba smera, prelazeći preko 435 mostova i kroz 254 tunela. Ruta se smatra najdramatičnijom na ovoj listi. Zbog različitih pejzaža u kojima možete da uživate na ovoj ruti, mnogi putnici biraju da putuju dnevnim vozom i posmatraju oštre litice u kanjonu Morača. Ipak, često se dešava da voz kasni, pa da se putovanje prouži za nekoliko sati.

Levato – La Spezia

Putovanje traje 30 minuta.

Iako je ovo najkraća relacija, "Evening Standard" preporučuje i ovu železničku rutu. Voz koji kreće iz Levatoa i vozi do La Spezia će vam prožiti priliku da za 30 minta uživate u pejzažima bogatih vinograda, maslinjacima i cvećem ukrašenim liticama.

Moskva - Oslo, Norveška

Putovanje traje 11 dana

Ova avantura odvodi goste iz Moskve, preko Sankt Peterburga i Murmanska, u norveški glavni grad Oslo.

Glazgov - Malaig, Škotska

Putovanje traje pet sati i 30 minuta.

Škotska Vest Highland linija vodi vas pored jezera, močvara i visokih planina. Za sve ljubitelje Harija Potera voz takođe putuje preko Vijadukta Glenfinan između Fort Vilijama i Malaiga - mosta koji se pojavio i u filmovima o ovom čarobnjaku.

Rur, Švajcarska do Tirana u Italiji

Putovanje traje četiri sata.

Kako navodi "Evening Standard", ovo putovanje vozom je ispunjenje "najluđih letnjih alpskih snova". Najviša železnička pruga u Alpima će vas odvesti pored glečera i zapanjujućih planina pre nego što se spustite u italijanski Tirano.

Pariz, Francuska do Moskve, Rusija

Putovanje traje 38 sati i 55 minuta.

Ovo je druga najduža železnička ruta, a voz saobraća jednom nedeljno i to četvrtkom uveče. U Moskvu se stiže subotom ujutru. Tokom ovog putovanja prolazi se kroz Luksemburg, Nemačku, Poljsku i Belorusiju, pre nego što voz uđe u Rusiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak