Hiljade studenata podnelo peticiju Skupštini Srbije

B92 18.07.2019 12:26
Hiljade studenata podnelo peticiju Skupštini Srbije


U Skupštinu Srbije stigla je peticija više hiljada studenata koji traže da im se dozvoli da fakultete završe po starom planu i programu"Smatram da studentima treba dozvoliti da završe fakultete u skladu sa zakonima koji su važili kada su se upisali, a prema kojima nije postojalo nikakvo vremensko ograničenje za studiranje" izjavio je zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Ljubomir Stojmirov za agenciju "Beta".

On veruje da je greška odbora i Skupštine što su u nekoliko navrata rok produžavali za jednu ili dve godine. Najavio je da će se založiti za ukidanje ograničenja za studente upisane pre "studiranja po Bolonji", naročito što oni snose troškove za obnovu godine i prijavu ispita. 

 Velikom broju studenata sa kojima je Stojmirović razgovarao ostalo je po nekoliko ispita, mnogi imaju visok prosek, ali ih je, kako je dodao, splet životnih okolnosti sprečio da diplomiraju na vreme. Prema poslednjoj odluci, takozvani "stari studenti" imaju rok da diplomiraju do kraja septembra i Stojimirović očekuje da će nadležni odbor ovaj zahtev razmotriti pre isteka tog roka.

Studenti su peticiju uputili i predsedniku Srbije, premijerki, predsednici Skupštine Srbije i Ministarstvu prosvete.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak