Ova dva suplementa NE uzimajte zajedno

Mondo 17.07.2019 21:25
Ova dva suplementa NE uzimajte zajedno


Ukoliko se uzimaju zajedno, ova dva suplementa mogu da budu opasna po zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.



Studija je pokazala da uzimanje kalcijuma i vitamina D istovremeno povećava rizik od moždanog udara.


Zašto nam je potreban kalcijum

Oko 99 odsto zalihe kalcijuma u telu nalazi se u zubima i kostima. Kalcijum pomaže telu mišićima da stvaraju kontrakcije, kako bi kosti ostale zdravlje.

Ženama mlađim od 50 godina se preporučuje dnevni unos od 1.000 miligrama kalcijuma, a žene starije od 50 godina treba da unose dodatnih 200 miligrama.

Mlečni proizvodi, poput sira, mleka, jogurta, imaju visok sadržaj kalcijuma.

Zašto nam je potreban vitamin D

Jako je važan za decu i odrasle – slično kao i kalcijum, i vitamin D ima ulogu u zaštiti kostiju i mišića. Bez dovoljne količine ovog vitamina u telu, povećava se rizik od lomova kostiju.

Pored toga što telo proizvodi vitamin D kada smo na suncu, može se uneti i iz ribe, ali i sojinog mleka, mlečnih proizvoda.

Vratimo se na novo istraživanje. Ovo nije prvi put da je utvrđeno da je opasno uzimati u kombinaciji ova dva suplementa – isto je naučno dokazano i pre nekoliko godina.

Ipak, kardiolog dr Stiven Kopecki kaže da ne treba da paničite ako ste već uzimali kalcijum i vitamin D zajedno jer smatra da podacima nove studije nedostaje preciznost, pošto je rađena na osnovu upitnika, gde su greške moguće.

Dr Kopecki dodaje i da su kasnije studije koje se nisu oslanjale na upitnike utvrdile da uzimanje kalcijuma i vitamina D ne povećava rizik od moždanog udara ili od infarkta.

"Ne postoji nikakva veza između toga", kaže ona.

Ističe i da, ako vam je lekar rekao da uzimate vitamin D i kalcijum, ne treba da prestanete to da radite. Ako uzimate ove suplemente "na svoju ruku", bilo bi pametno da razgovarate sa lekarom i utvrdite da li su vam ti suplementi uopšte potebni.

Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno vitamina D i kalcijuma, doktor svakako savetuje da pokušate to da povećate prirodnim putem, a ne pilulama.

"Pilula ne može da nadomesti loše životne navike. To je pokazala svaka studija. Uvek je bolje da promenite ishranu ako možete – ljudi se pogrešno odmah okreću suplementima", zaključuje on.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak