Sve francuske investicije – ušteda energije i novi poslovi

RTS 17.07.2019 21:12
Sve francuske investicije – ušteda energije i novi poslovi


Energetika je važan deo saradnje naše zemlje sa Francuskom. Više poslova se već realizuje, a tokom posete francuskog predsednika dogovoreno je i pet novih. Vojvodina uz podršku francuskih kompanija razvija projekte proizvodnje struje i toplotne energije iz geotermalnih izvora i vetra. A Beogradu, novi posao će godišnji trošak za gas daljinskih sistema smanjiti za dva miliona evra.Područja Subotice, Kikinde, Sremske Mitrovice i Rume, francusko-srpski stručnjaci već u prvoj fazi istraživanja označili su bogatim geotermalnim nalazištima.

Potpisivanjem novih poslova ulazi se u drugu fazu koja treba da dovede do gradnje elektrana.

Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine, kaže da je potpisan još jedan Memorandum o razumevanju između pokrajinskog sekretarijata za energetiku i dve francuske kompanije.

"Tema je izgradnja jednog vetroparka 85 megavata instalirane snage u okolini Kikinde. Investiciona vrednost je oko 120 miliona evra", rekao je Milićević.

Sa francuskim "Suezom", partnerom grada Beograda za deponiju "Vinča", Beogradske elektrane dogovorile su se o investiciji vrednoj 23,5 miliona evra. Plan je da se u okviru toplane "Konjarnik" izgradi postrojenje za preuzimanje struje i toplotne energije proizvedenih iz smeća sa te deponije snage 56,5 megavata.

Velike poslove donose i sporazumi koji su Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Tehnički fakultet u Novom Sadu potpisali sa "Šnajder elektrikom".

"Mi sa 'Šnajder elektrikom' planiramo u narednom koraku, pre svega, da radimo modernizaciju naših prenosnih mreža sa posebnim naglaskom na distributivnu mrežu na kojoj smo objektivno u proteklom peridu imali dosta gubitaka", kaže ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Francuska, koja je vodeći evropski proizvođač nuklearne energije, sve više teži obnovljivoj. Već ima preko 50 geotermalnih elektrana.

Sanja Ivanić, generalni direktor Francusko-srpske komore, ističe da su Francuzi jako zainteresovani za obnovljive izvore energije, što je i za nas interesantno jer na evropskom putu Srbije to je jedan od uslova koji su i za nas važni – koliko posto energije treba da bude iz obnovljivih izvora.

A obavezali smo se da obezbedimo 27 posto, što možemo dostići za dve godine jer na mreži, već ove godine, biće više od 500 novih megavata zelene energije – najviše iz vetra. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak