Spreman novi statut Grada Beograda, kakve promene nas očekuju

RTS 17.07.2019 21:08
Spreman novi statut Grada Beograda, kakve promene nas očekuju


Gradsko veće definisalo je izmene Statuta Grada Beograda. Ukoliko Skupština grada usvoji promenu statuta, Beograd će biti podeljen na 10 gradskih i sedam prigradskih opština, koje će dobiti nova ovlašćenja.Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević zakazaće sutra sednicu za 25. jul na kojoj će biti razmatran novi statut.

Gostujući u Beogradskoj hronici, predsednik Skupštine rekao je da je cilj promene statuta da proces odlučivanja bude na građanima, odnosno da ne moraju da dolaze u centar Beograda za neke poslove lokalnog tipa.

"Pred lokalnim organima biće izdavanje uverenja, potvrda. Postojaće informativni centri, nekad su to bile mesne zajednice, u delovima opština", ukazuje Nikodijević.

Objašnjava da će jedan deo urbanističkih planova biti ostavljen prigradskim opštinama.

"Oni najbolje znaju koje su im industrijske zone, koji su investitori potencijalni, mogu mnogo brže da dogovaraju i rešavaju probleme", smatra predsednik Skupštine Grada Beograda.

Gradske opštine će moći da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradske do 3.000 kvadrata. Na taj način će, kaže Nikodijević, biti rasterećen gradski Sekretarijat za urbanizam.

Takođe, dodaje, prigradske opštine moći će da osnivaju svoja komunalna preduzeća. 

Kada je reč o budžetu, Nikodijević je rekao da najviše novca odlazi za dečije obrazovanje i dečiju zaštitu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak