Bora i Eržika – nada za spas orlova krstaša

RTS 17.07.2019 20:59
Bora i Eržika – nada za spas orlova krstaša


Do pre 20 godina srpsko nebo krasilo je oko deset parova orlova krstaša, ptice koja krasi grb Srbije. Danas je taj broj spao na jedan par – Boru i Eržiku, koji žive nedaleko od sela Srpski Krstur, blizu mađarske granice.„Mi smo došli u situaciju da fizički moramo da ih čuvamo 24 sata da motrimo na dve preostale ptice. Uspeli smo da pomognemo da pet mladunaca preživi, nadamo se da će i ova dva poslednja da uzlete i da obogate tu populaciju“, rekao je Milan Ružić ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Orlovi krstaši ugroženi su zbog nedostatka staništa, nekontrolisane upotrebe otrova za glodare i pesticida na njivama.

„Posadite šume i šumarke, zaustavite poljoprivredu, nužno je da postoje pašnjaci i travnjaci i ako pročitate o orlu krstašu, shvatićete da tako žive i tako se hrane. Pitanje trovanja životinja predstavlja krivično delo“, izjavio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Primer beloglavog supa pokazuje da se i orlu krstašu može pomoći.

„Odlučili smo da u naredna tri meseca od svake prodate flaše 0,5 lav, odvajamo po jedan dinar za obnovu staništa orla krstaša“, kaže Vladimir Vava, generalni direktor „Karlsberg Srbija“.

U gnezdu Bore i Eržike prošle godine na svet je došla Nada, koja je ime dobila u nadi da će orao krstaš ipak preživeti u Srbiji. Još se biraju imena za dva najmlađa orla koja su se izlegla ove godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak