Vučić: Gotovo ni sa kim nisam imao tako dug i iskren razgovor kao sa Makronom

N1info 15.07.2019 20:16
Vučić: Gotovo ni sa kim nisam imao tako dug i iskren razgovor kao sa Makronom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Palati 'Srbija' da ni sa kim nije imao tako dug, otvoren i iskren razgovor i da se nada će 'snažna Francuska' pomoći Srbiji u budućnosti."Saslušao sam predsednika Makrona o svim važnim pitanjima, mnogo sam naučio od njega, izneo sam mu naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora (...) Govorio sam istinu i zalagao sam se da Francuska pomogne Srbiji, kako na evropskom putu, tako u rešavanju kosovskometohijske krize", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom. Izjavu Makrona pročitajte OVDE.

Vučić je ocenio kao izuzetno važnu zajedničku izjavu Republike Srbije i Republike Francuske, u kojoj je izražena podrška daljem evropskom putu Srbije.

"Važno je da učinimo još napora u oblasti vladavine prava i u nekim drugim oblastima", kazao je.

Vučić je rekao da je tokom susreta sa Makronom govorio sa mnogo ljubavi prema Srbiji, u nadi da će joj "snažna Francuska" pomoći.

"Nisam neko ko je sanjar i neko ko misli da su moguće nemoguće stvari, ali sam uveren da energija predsednika Makrona može da donese brojne promene na evropskom kontinetu", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je kasnije, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je molio Makrona da pomogne u traženju kompromisa sa Prištinom.

"Bio je dovoljno otvoren, i dovoljno pošten da sasluša sve nas sa kojima ne mora da se slaže. Morao je da sluša i brojne frustracije sa kojima se naš narod suočava već decenijama. Uzdam se u njegovu pomoć, ne samo našoj zemlji, nego svima nama u regionu. Kompromis je jedino moguće rešenje, postoje razlličitii modeli, imam puno poverenje u njegovu iskrenu želju da doprinese očuvanju mira i stabilnosti", rekao je on

Vučić je naglasio važnost potpisanih sporazuma, posebno ističući izjavu o namerama u vezi sa izgradnjom beogradskog metroa.

Osvrnuo se i na vojno-tehničku saradnju izrazivši nadu da će ona u budućnosti biti na mnogo višem nivou.

"Mi smo zainteresovani da kupimo druge uređaje opto-elektronske prirode od Francuske, mi to radimo da zaštitimo svoju zemlju koja je vojno neutralna, i Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao jedna od najrazvijenijih zemalja, može sa nama još uspešnije da sarađuje", kazao je Vučić, izrazivši zadovoljstvo danas potpisanim sporazumom o kupovini ukupno 50 raketa "mistral".

Istakao je i značaj ugovora Grada Beograda sa kompanijom "Suez" o proizvodnji toplotne energije na deponiji u Vinči.

Podsetio je da francuske kompanije zapošljavaju više od 12.000 ljudi, izrazivši nadu da će u budućnosti taj broj biti još veći.

"Kad neko u EU sa 3,7 odsto glasova dođe na vlast, rado ćemo primeniti taj recept"

Vučić je, odgovarajući na pitanje francuskih novinara u vezi sa problemima u oblasti vladavine prava i bojkotom parlamenta od strane opozicije, rekao da problem u pravosuđu postoji od 2009. godine i kako je rekao, partijske reforme koju je sprovela bivša vlast. Poručio je da će problemi u oblasti pravosuđa biti prevaziđeni u saradnji sa evropskim parlamentima.

Kada je reč o bojkotu parlamenta, Vučić je poručio da je Skupština mesto za debatu za debatu, a da bojkotom rukovode partije koje ni nisu u parlamentu, i za koje, kako je rekao, niko nije glasao.

Komentarišući zahtev dela opozicije u Srbiji koja bojkotuje parlament da se sastane sa Markonom, Vučić je zamolio francuskog predsednika da ih "što pre primi" i čuje kako je ocenio, "njihove ingeniozne ideje".

"Oni ne žele da se sretnu sa mnom ali žele da se sretnu sa Makronom i to je dobro. Bilo bi dobro i da ih predsednik Francuske primi a mi smo spremni da razgovaramo sa njima u parlamentu, koji je najbolje mesto za izražavanje različitih stavova, ali oni i nisu u parlamentu jer za njih niko nije glasao", naveo je Vučić.

Dodao je da još nije čuo da je na vlast u nekoj zemlji EU neko došao sa "3,7 odsto podrške".

"To još nije bilo i ne znam u kojoj će to zemlji biti. Čim se to desi u nekoj zemlji EU, mi ćemo taj recept da primenimo i u Srbiji", rekao je Vučić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak