Ako vas ujede STRŠLJEN, ovo morate da znate

Žena 15.07.2019 18:46
Ako vas ujede STRŠLJEN, ovo morate da znate


U toku leta se pojavi najveći broj insekata. Neki su bezopasni i dosadni, a neki mogu da budu jako opasni.Nažalost skoro svake godine možemo da pročitamo u štampi i elektronskim medijima da je neko preminuo zbog ujeda stršljena. Sanela Kadrić iz Leskovca preminula je na licu mesta zbog uboda stršljena. Reakcija je bila veoma brza i fatalna. Ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Leskovac je u ovom slučaju bila bespomoćna. Zato, uvek budite na oprezu kada su ovi insekti u pitanju.

- Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže za "Ženu" Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

- Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava nam dr Dimitrijević.

A ŠTA PREDUZETI U TIM SLUČAJEVIMA?

- U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.


Uzroci anafilaktičkog šoka:

- alergija na ujed insekta,

- ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,

- ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak