Legendarna 'buba' stigla do kraja puta

N1info 15.07.2019 17:58
Legendarna 'buba' stigla do kraja puta


Nemački Folksvagen ove nedelje obustavlja proizvodnju poslednje verzije čuvenog modela 'bube' (beetle) u svojoj fabrici u gradu Puebla u Meksiku.Nemački proizvođač automobila Folksvagen ove nedelje prekida proizvodnju svog poslednjeg modela popularne "bube" u postrojenju Puebla u Meksiku. AP navodi da je to "kraj puta za vozilo koje je u proteklih osam decenija simbolizovalo brojne stvari u istoriji".

Prvi primerci sišli su sa trake 1938. Kao retko koji drugi automobil, "buba" je dostigla kultni status i stekla veliki broj ljubitelja širom sveta.

"Buba" je svojevremeno bila simbol najmračnije prošlosti Nemačke jer je zamišljena da bude deo nikada ostvarenog projekta prestiža, da bi posle Drugog svetskog rata ovaj auto postao znak ekonomskog napretka zemlje i prosperiteta srednje klase.

Popularni automobil prodavan je širom sveta i postao je zaštitni znak hipi pokreta šezdesetih godina prošlog veka u SAD.

Originalni dizajn automobila osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porše kojeg je angažovao Adolf Hitler za projekat "narodnog auta". Pojedini delovi automobila podsećaju na čehoslovačku "Tatru T97" iz 1937. godine i skice mađarskog inženjera Bele Barenjija objavljene 1934. godine.

Proizvodnja "bube" u Volfsburgu okončana je 1948. godine jer su noviji modeli poput "golfa" preuzimali tržište. Međutim, to nije bio kraj "bube" jer je proizvodnja prebačena u Meksiko od 1967. godine do 2003. godine.

"Nova buba" pojavila se na tržištu pod rukovodstvom direktora Ferdinanda Piša, unuka Ferdnanda Poršea. Tokom 2012. godine pojavila se i novija verzija "bube".

Poslednje od 5.961 vozila iz "konačne serije" biće prebačeno u muzej posle ceremonije u Puebli kojom će biti obeležen kraj proizvodnje "bube".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak