U Evropi postoji 'tempirana bomba', gora od Černobilja

B92 15.07.2019 12:57
U Evropi postoji 'tempirana bomba', gora od Černobilja


Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog kraljevstva “Selafild” u Kambriji nosi titulu “najopasnije induistrijske zgrade u zapadnoj Evropi”.Prema pisanju britanskog “Sana”, za protekle dve godine dogodilo se čak 25 slučajeva probijanja sigurnosti.

Navedeni incidenti, kako je preneo Sputnjik internešenel, odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz vodenih cevi, preko ne zatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijumskog praha i cevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do “incidenta” s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mesec dana kasnije otkriveno je da je jedan radnik britaske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije.

Takođe, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napoma što je prouzrokovalo nestanak struje, što je nagnalo Nuklearno regulatorno telo da konačno reaguje i fabrici pošalje zahtev za hitnim poboljšanjem sigurnosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou “najmanje moguće opasnosti”.

Inače, u fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonijuma, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak