Počeo festival 'Teatar u tvrđavi'

Politika 13.07.2019 21:05
Počeo festival 'Teatar u tvrđavi'


U Malom gradu Smederevske tvrđave u sredu uveče počeo je šesti pozorišni festival „Teatar u tvrđavi”.Predstava „Žene iz Troje”, čuveno Euripidovo delo, po prevodu Danila Kiša, a u režiji Nebojše Bradića, otvorila je manifestaciju. Ovu antičku tragediju oživelo je Narodno pozorište iz Prištine u koprodukciji s Narodnim pozorištem Timočke Krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara. Publika u Smederevu imala je priliku da pogleda priču o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke.

Glumački ansambl „Žena iz Troje” predvodile su Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin...

– Razmišljajući o nečemu što povezuje Smederevo i Gračanicu, iz koje mi dolazimo, shvatio sam da mi živimo pod senkom jednog od naših najlepših manastira, iz četrnaestog veka, a da bi mi ovde trebalo da igramo predstavu u veličanstvenom ambijentu ove vaše Smederevske tvrđave. To činimo slaveći savremeno stvaralaštvo, obrađujući na savremen način komad koji je napisan pre više od dve hiljade godina, povezujući svetsku kulturnu baštinu s našom, koja je njen deo – poručio je Predrag Radonjić, upravnik prištinskog pozorišta, otvarajući „Teatar u tvrđavi”.

Sinoć je na repertoaru bila predstava„Otac” Augusta Strindberga u režiji Miloša Jagodića. Do kraja festivala publika će moći da pogleda još tri predstave. Teatar „Vihor” s predstavom Mira Gavrana „Lutka”, koju su režirali i u njoj igraju Bojan Dimitrijević i Nevena Vukes, nastupa 12. jula. Sledi komad Miroslava Krleže „U agoniji” u produkciji „ Beo arta” i u režiji Ane Đorđević. Ovogodišnji „Teatar u tvrđavi” zatvara Malo pozorište „Duško Radović” predstavom Bratislava Petkovića „Priča o Svetom Savi”, koju je režirao Saša Gabrić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak