Vojna neutralnost najbolja opcija za sve u BiH

Politika 12.07.2019 22:33
Vojna neutralnost najbolja opcija za sve u BiH


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vojna neutralnost BiH najbolja opcija za sve u toj državi i da je priča o Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP) kamuflaža.Ta priča, kaže Dodik, postoji da bi BiH bila postepeno modelirana da bi neka nova generacija političara olako završila to pitanje.

„ Mi uopšte ne želimo ni da krenemo na taj put. Može NATO da to tretira kako hoće, ali odluka organa BiH o tome ne postoji. Zato Bošnjaci pokušavaju da pošalju taj plan, jer kako NATO može da deluje prema BiH ako nema taj plan”, rekao je Dodik za Glas Srpske.

On je naglasio da stranke iz Federacije BiH žele da ostane ovaj Savet ministara sa podobnim ministrima iz Republike Srpske.

„To je njihov glavni cilj. Ranije je u BiH postojao konsenzus o MAP-u i NATO-a, ali mnoge stvari su se danas promenile. Nema razloga da mi sada rizikujemo i da se povinujemo odlukama koje su ranije donesene”, ističe Dodik.

On je ponovio da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv ulazak BiH u NATO i da je politika Srpske politika vojne neutralnosti.

„Nigde ne piše da je to zakonska obaveza. Piše da će institucije BiH raditi na tome. Evo radimo. Imamo mi neki odnos sa NATO-om, kao što je `Partnerstvo za mir`, ima taj program IPAP koji je u vezi sa učešćem u mirovnim misijama. U tome je i Srbija. Ali taj nacionalni plan za pristupanje NATO-u znači da vi, kad krenete, onda ne možete nazad. Naša Skupština je rekla ne i mi nemamo potrebu da se krećemo na tom putu”, poručuje Dodik, prenosi Tanjug.

On je istakao da je jedna Švajcarska u Drugom svetskom ratu uspela da ostane neutralna, kraj Hitlera koji je graničio sa tom zemljom koja nije porušena.

„ Šta je dobila Hrvatska? Mnogi drugi? Kažu dobili su bezbednosni sistem. Od koga mi možemo da budemo napadnuti? Srbije? Hrvatske? Ne, ovde je bezbednosni problem terorizam. Hipotetički opet, u globalnom sukobu, ako bi se desio, nama bi najbolje bilo da ostanemo neutralni. U protivnom ćemo biti zbrisani. I za Bošnjake je bolje da budu neutralni”, ističe Dodik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak