Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

RTS 11.07.2019 14:05
Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita


U okviru projekta "Kuiper", ova internet kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi mogla da pokrije regije u kojima živi oko 95 odsto svetskog stanovništva. Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA), kao i portal GeekWire.Amazon je poslednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. Mrežu "Starlink SpaceX" činiće skoro 12.000 satelita kada bude dovršena, dok je "OneWeb" lansirao svoje prve „5G" satelite u februaru.   

„Projekt 'Kuiper' nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu 'broadband' konekciju velike brzine za zajednice širom sveta koje nisu pokrivene konekcijom. Ovo je dugoročni projekat koji predviđa opsluživanje desetak miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup 'broadband' internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dele ovu zajedničku viziju", izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

Mrežu "Starlink SpaceX" činiće oko12.000 satelita

Amazon je u novembru prošle godine saopštio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom sveta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagoveštaj širih svemirskih ambicija.

U međuvremenu, "Blue Origin" Džefa Bezosa, pomaže 'Telesatu' da razmesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije raketom za prenos velikih tereta "New Glenn", javio je portal "Endgadget", prenosi bilten EANA.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak