Rusi 'navukli' Zaeva: Evo šta je rekao o Vučiću i KiM

Mondo 11.07.2019 08:57
Rusi 'navukli' Zaeva: Evo šta je rekao o Vučiću i KiM


Makedonski premijer Zoran Zaev uveren da razgovara sa bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, otkrio je navodne planove srprskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o teritorijalnoj razmeniPo tim planovima bi Priština, kako je poverio, trebalo da Srbiji ustupi 10 opština na severu KiM, a da za uzvrat dobije "neke opštine na jugu centralne Srbije" što, kako je rekao, smatra veoma opasnom.

U telefonskom razgovoru sa ruskim komičarima Vladimirom Kuznecovim i Aleksejom Stolarovim,koji su glumili Porošenka, koji je objavljen na YouTube platformi, Zaev je poverio da je upoznat skrivenom namerom plana o razmeni teriorija i rekao verujući, tadašnjem ukrajinskom predsedniku, da se Makedonija sa tim nikako ne slaže jer bi to, kako je rekao, moglo da dovede do novih ratova, te da bi Balkan postao "tempirana bomba".

"Želim da podelim svoju zabrinutost, za nešto što se dešava ovde u našem regionu, gde su predsednik Srbije i predsednik Kosova pokrenuli neke pregovore o teritorijalnoj podeli i promeni granica. Vrlo se protivimo tome, kancelarka Merkel se protivi tome, cela regija se protivi, jer se bojimo da postoje neke skrivene namere Rusije da to koristi kao medunarodnu praksu", rekao je Zaev, objavila je prištinska Koha pozivajući se na KTV.

I dalje uveren da razgovara sa Porošenkom, Zaev je otkrio i da je o tome juče (dan pre ovog razgovora ) razgovarao sa kancelarkom Merkel.

Ispričao je da je sa Merkelovom o ovom pitanju razgovarao telefonom pola sata, jer je, kako je naveo, uveren da neko želi da koristi ovaj fenomen promene granica kao novu medunarodnu praksu.

Kako je naveo, to su zemlje koje imaju srodne planove u tom pogledu, kao što je slučaj Turske sa Kiprom ili Rusije sa Abhazijom i Krimom.

"Veoma sam zabrinut da će ovakvi koraci biti velika šteta i za vaš i naš region. Potpuno se protivimo ovom modelu i uradicemo sve da do toga ne dođe. Obavestili smo americke politicke snage", rekao je Zaev napomenuvši da je reč o Pensu i Pompeu.

Tražili su, kazao je, i od visokih zvaničnika Evropske unije, a posebno od Federike Mogerini da zaustave ovu aktivnost za koju veruje da će izazvati veliku štetu na Balkanu.

Snimak telefonskog razgovora Zaeva sa ruskim komičarima (razgovori vođeni tri puta, dva prošle i jedanu aprilu ove odine) objavljen je u ponedeljak na platformi YouTube, a već sutradan makedonski premijer je na konferenciji za novinare priznao da je prevaren.

Zaev je, kako je prenela KTV, bio srećan što se zahvaljujući toj prevari našao u društvu evropski i svetskih zvaničnika sa kojima su ruski komičari razgovarali ranije, među kojima su francuski predsednik Emanuel Makron, ali i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Navodi se da ruski komičari razgovaralii sa premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem, ali taj audio zapis još nije objavljen.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak