Počinje restauracija Rembrantove 'Noćne straže', može da se prati i preko interneta

Radio 021 11.07.2019 00:02
Počinje restauracija Rembrantove 'Noćne straže', može da se prati i preko interneta


Amsterdamski Rijksmuseum počinje restauraciju slavne Rembrantove "Noćne straže", najveći restauratorski poduhvat u istoriji, koji će se odvijati iza staklenog zida u počasnoj galeriji muzeja, pred očima posetilaca.Restauracija ogromnog platna, jednog od najpoznatijih dela na svetu, prenosiće se direktno i na internetu, kako bi svi mogli da je gledaju.
 
Nazvana "Operacija Noćna straža", projekat koji košta nekoliko miliona evra, prvi je takav u istoriji. Reč je o "istraživačkom radu i najvećoj i najkompletnijoj restauraciji Rembrantovog remek-dela u istoriji", saopštio je muzej.
 
Okrećući se budućnosti i budućim generacijama Rijksmuseum želi da remek-delo koje svake godine privuče više od dva miliona posetilaca. Oni će sada moći da prate poteze restauratora u staklenom boksu napravljenom posebno za tu priliku.
 
Holandski slikar Rembrant Van Rajn (1606-1669.) primio je 1642. narudžbinu od kapetana amsterdamske gradske straže Fransa Baninga Koka da naslika pripadnike straže.
 
Slika, čiji je pravi naziv "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren" (Družina kapetana Fransa Baninja Koka i poručnik Bilem van Rujtenburg), visoka je 3,8 metara, dugačka 4,5 metra i teška 337 kilograma, a poslednji put je restaurisana pre više od četrdeset godina, nakon napada 1975. kada je isečena nožem.
 
Nakon toga stručnjaci su primetili da se na nekim delovima slike gubi boja, posebno oko mesta oštećenog nožem.
 
"Primetili smo poslednjih godina kako se na donjem delu slike pojavljuje beli sjaj. Želimo da otkrijemo o čemu je reč i što bolje restaurišemo sliku", objasnio je direktor muzeja Tako Dibits kada je u oktobru najavio restauraciju.
 
Kako bi to učinili, stručnjaci će proučiti sliku uz pomoć fotografija visoke rezolucije i uz pomoć analize platna i svakog sloja boje i laka, pre nego što odrede najbolje tehnike restauracije.
 
Pre restauracije koja počinje danas i mogla bi da traje godinama, "Noćna straža" bila je u centru izložbe organizovane povodom 350. godišnjice smrti slavnog holandskog slikara.
 
Autor: Hina

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak