Komunalcima ovlašćenja saobraćajne policije

Radio 021 10.07.2019 22:54
Komunalcima ovlašćenja saobraćajne policije


Zakon o komunalnoj miliciji usvojen je zajedno sa svim spornim odredbama na koje su upozoravali pojedini predstavnici stručne javnosti.Kako piše Danas, jedna od spornih odredbi je i ta da će komunalni policajci ubuduće imati ovlašćenje da zaustave vozila zatečena u kršenju komunalnih propisa. Kako se navodi u zakonu, zaustavljanje i pregled komunalni milicioner obavljaće u skladu sa istim ovlašćenjima koja ima i policijski službenik, s tim što će se komunalni milicioner starati o održavanju komunalnog reda. 
 
Odredba zakona koja precizira razloge za zaustavljanje vozila ističe da to, između ostalog, može da se dogodi u slučaju prevoza i deponovanja zemlje i rastresitog materijala, prevoza komunalnog i drugog otpada, kao i kontrole prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu i taksi prevoza. 
 
Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević kaže za Danas da ovlašćenja komunalne policije zadiru u delokrug rada saobraćajne policije.
 
"Komunalni milicioner ne bi trebalo da ima pravo da zaustavlja i pregleda sva putnička vozila i putnike u njemu jer je to ovlašćenje, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, rezervisano samo za saobraćajne policajce koji su obučeni za takvo postupanje i konkretno su navedeni uslovi kada mogu to da čine. U Zakonu o komunalnoj miliciji je zaustavljanje i pregledanje vozila postavljeno široko", objašnjava Đorđević.
 
On dodaje da je istovetna debata postojala i tokom usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, tokom koje je istaknuto da komunalni policajac ne može da zaustavlja i pregleda "obična" vozila, već samo ona kojim se obavlja privredna delatnost prevoza putnika.
 
Podsetimo, pored mogućnosti da zaustavljaju vozila komunalni milicajci dobiće i mogućnost da nose biber sprej, da obavljaju posao u civilu, ali i da uzimaju obaveštenja od građana. Najvažnija izmena, sudeći prema izjavama državnih i lokalnih zvaničnika, jeste ukidanje ograničenja broja zaposlenih milicajaca u zavisnosti od broja građana.  

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak