'Teatar u tvrđavi': Feštu otvaraju 'Žene iz Troje'

Novosti 09.07.2019 19:14
'Teatar u tvrđavi': Feštu otvaraju 'Žene iz Troje'


Objavljen program smederevskog festivala "Teatar u tvrđavi" koji se održava od 10. do 14. julaŠESTO izdanje pozorišnog festovala "Teatar u tvrđavi", među zidinama srednjovekovnog grada Brankovića u Smederevu, održava se od 10. do 14. jula. Festival je revijalnog karaktera i na njemu gostuje pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije.

Program i detalji u vezi s festivalom saopšteni su tek 3. jula, sedam dana uoči otvaranja. Zavesu će podići Euripidova antička tragedija "Žene iz Troje", reditelja Nebojše Bradića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Na sceni u Malom gradu biće potom izvedene predstave Leskovačkog narodnog pozorišta "Otac", reditelja Miloša Jagodića, po tekstu Augusta Strindberga, i komedija "Lutka", reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, po tekstu Mira Gavrana. Četvrtog dana festivala publiku očekuje predstava Miroslava Krleže "U agoniji", u režiji Ane Đorđević. Predstava za decu i odrasle "Priča o Svetom Savi", pisca Bratislava Petkovića, u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović", zatvoriće festival.

Podsetimo, pre mesec i po negodovanje u javnosti izazvale su objave reditelja da su predstave "Jami distrikt" Kokana Mladenovića i "Tartif" Igora Vuka Torbice skinute sa repertoara, o čemu su "Novosti" pisale. Dok su reditelji tvrdili da su predstave "ispale" iz političkih pobuda, organizatori su se branili time da repertoar nije utvrđen jer tada gradska uprava nije formirala organizacioni odbor.

Posle smene prethodne vlasti, nova vlast je 2014. odlučila da ugasi tekovinu političkih protivnika - festival "Tvrđava teatar". Osnovan je novi, sa nazivom "Teatar u tvrđavi". Selektor je bio Radoslav Lale Pavlović, a kasnije Bratislav Petković. Potom je ta funkcija ukinuta, tako da selekciju vrši Organizacioni odbor. Festival je bio takmičarskog karaktera, a potom je prerastao u revijalnu manifestaciju.

NADLEŽNI ZA SELEKCIJU

ORGANIZACIONI odbor koji je doneo odluku o repertoaru osnovan je 3. juna, stoji u mejlu agencije "Rajt". Predsednica je Marina Tirnanić, članica Gradskog veća Smedereva za resor kulture, zamenica predsednice je Svetlana Mihajlović, članica GV za resor obrazovanja, a članovi su Goran Jovšić, v. d. direktora JP "Smederevska tvrđava", Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, i Bosiljka Plećić, načelnica Odeljenja za javne službe Gradske uprave.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak