Afera 'Franak': Gotovo svi dužnici prešli na evre

Mondo 09.07.2019 18:08
Afera 'Franak': Gotovo svi dužnici prešli na evre


Do isteka roka predviđenih leks specijalisom, oko 90 odsto spornih kredita indeksiranih u švajcarskim francima konvertovano je u evre, rečeno je u Narodnoj banci Srbije.Zakonom je bio predviđen rok do 7. jula za prebacivanje stambenih kredita građana iz franaka u evre po posebnom zakonu, podseća Tanjug.

"Prema informacijama dobijenim od banaka, u toku prvih mesec dana primene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima poslate su ponude za zaključenje ugovora o konverziji klijentima koji su imali stambene kredite sa valutnom klauzulom - indeksirane u švajcarskim francima", kažu u NBS.

Dodaju da je, prema poslednjim preliminarnim podacima d banaka, oko 90 odsto kreditnih partija konvertovano u evre.

NBS navodi da aktivno prati postupak konverzije, koji jeste pri kraju, ali još uvek nije okončan u potpunosti, tako da će tek biti poznati konačni efekti transakcije.

Bankari kažu da se pojedini klijenti nisu odličili na konverziju zato što više ne žive u Srbiji, zatim što se nekima ne isplati prelazak na višu kamatnu stopu pošto su prilikom uzimanja kredita dobili izuzetno povoljnu kamatu od jedan odsto, kao i oni klijenti koji žele da pokrenu sudski postupak protiv banaka pozivajući se na ništavost valutne klauzule u francima.

Leks specijalis

Leks specijalis za rešavanje dugogodišnjeg problema građana zaduženih u švajarcima donet je, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem aprila, a stupio je na snagu 7. maja. Korisnicima stambenih kredita vezanih za franke tim zakonom se otpisuje deo preostale glavnice i to u vrednosti 38 odsto. Ostatak duga konvertuje se u evre i po kamatnoj stopi koja je važila u konkretnoj banci na dan 31. mart ove godine, deli se na nove otplatne rate. U svakom slučaju, kamatna stopa ne sme da bude veća od 3,4 odsto plus euribor za varijabilne odnosno četiri odsto za fiksne.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak