Zaev priznao da je naseo, ali se pravda

B92 09.07.2019 17:09
Zaev priznao da je naseo, ali se pravda


Makedonski premijer Zoran Zaev priznao je da je naseo nakon objavljivanja snimka njegovog razgovora sa ruskim prevarantima.Makedonski premijer Zoran Zaev priznao je, u prvoj izjavi medijima nakon objavljivanja audio snimka njegovog razgovora sa ruskim prevarantima koji su mu se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, da je naseo, ali se pravda da nije jedini i da je "žrtva" svoje otvorenosti i dostupnosti svima.

"Isti prevaranti su uspeli ovo da urade sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, gensek-a NATO Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar "u dobrom društvu".

On, međutim, odbacuje navode medija da je istupao na štetu državnih i nacionalnioh interesa.

Zaev navodi da su u jednom delu ovih razgovora izvršene ozbiljne intervencije, posle kojih se mogu izvući netačni zaključci.

"Pogotovo oko dela koji se tiče nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC). Tamo sam jedino govorio o mom opredeljenju da MPC dobije autokefalnost, za šta se zalažem i u zemlji, i u inostranstvu", naveo je Zaev, povodom dela razgovora u kojem mu sagovornici nude autekefalnost u zamenu za 100.000 evra "s popustom".

On dodaje da ostali delovi razgovora samo potvrđuju već više puta izrečene stavove koji su, prema njegovom mišljenju, u interesu Severne Makedonije i strateških opredeljenja njegove zemlje.

Što se tiče dela audio snimka u kojem se govori o navodnoj pomoći koju tadašnjem predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu pruža ruski lider Vladimir Putin, Zaev kaže da je rekao "da ne postoje dokazi da je Ivanov povezan sa Turskom i Rusijom", te da je samo dodao da Ivanov, kada je reč o bliskosti sa tim zemljama, ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak