Veliko ratno ostrvo i druge zanimljivosti Zemuna

Novosti 08.07.2019 15:03
Veliko ratno ostrvo i druge zanimljivosti Zemuna


Tu je i Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara, saopšteno je iz te opštineU Zemunu će tokom leta biti organizovan niz turističkih i zabavnih aktivnosti kao što su upoznavanje zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknuti biser prirode.

Tu je i Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara, saopšteno je iz te opštine.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, građani će u toku šetnje saznati o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičjoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama.

Ratno ostrvo vodom razdvojeno od urbanog jezgra prestonice Srbije pruža svakom posetiocu nesvakidašnji doživljaj.

Sa ostrva, prema jugu i jugoistoku pruža se pogled na tvrđavu, siluetu starog Beograda sa istaknutim zvonikom Saborne crkve. Ka severozapadu, liniju vode Dunavca sledi uređeni kej sa starim centrom Zemuna, kojim dominira kula na Gardošu, a dinamična panorama visokih solitera, izgrađenih posle Drugog svetskog rata, prati obalu do ušća Save.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak