Danas je Međunarodni dan poljupca: Ove činjenice niste znali o ljubljenju

B92 06.07.2019 16:26
Danas je Međunarodni dan poljupca: Ove činjenice niste znali o ljubljenju


O ljubljenju se ne razmišlja previše, ono se prosto "odrađuje", ali ipak postoje zanimljive sitnice zbog kojih su poljupci dobili svoj dan.Šesti jul je ustanovljen kao Međunarodni dan ljubljenja od kada je pre par godina u Velikoj Britaniji održano takmičenje u ovoj disciplini. Trenutni svetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

U proseku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. veku čak kažnjavalo i smrću.

Strogi zakoni postoje i danas. U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nežnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama, poput Rusije, nije baš poželjno da se javno ljubite.

Pre nego što krenete na put sa voljenom osobom, raspitajte se o zakonima zemlje u koju idete.

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše "Daily Star".

Prvi snimak poljupca kamerom napravljen je 1896. godine. Film Poljubac (The Kiss) izazvao je buru u javnosti, ali i veliku zainteresovanost znatiželjne javnosti.


Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Moguće je postati i zavisnik od ljubljenja. Usne u sebi imaju nervne završetke koji šalju signale mozgu svaki put kada dođe do poljupca. Tada se oslobađaju hormoni sreće serototnin i dopamin, kao i pri uzimanju narkotika, samo što je ljubljenje zapravo veoma zdravo.

Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak