Dodik: Sramni zavet ćutanja o stradanju Srba

Politika 06.07.2019 16:06
Dodik: Sramni zavet ćutanja o stradanju Srba


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu da će biti prekinut „sramni zavet ćutanja svetskih moćnika”, koji to namerno čine i dela sarajevske elite o stradanju Srba u Podrinju, jer veoma dobro znaju šta se tu dešavalo od 1992. do 1995. godine.On je, na obeležavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine istakao da je skoro svaka kuća srednjeg Podrinja zavijena u crno i da je to mesto strašnih zločina u kojem su samo žrtve dobile ime, ali ne i nalogodavci, iako su njihova imena nezvanično svima poznata.

Dodik je podsetio da za zločin nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao, prenosi RTRS.

„To što oni ćute, ne znači da se zločin nije dogodio, ne znači da oko 3.500 Srba, uključujući žene i decu, ovde nisu stradali na najmonstruozniji način”, rekao je Dodik i primetio da ni danas u Bratuncu nema predstavnika međunarodne zajednice i da je prisutan samo ruski ambasador Petar Ivancov, prenosi Tanjug.

Dodik je naveo da postoji zavera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost.

On je istakao da su Srbi kroz istoriju naučili da nemaju slobodu ako nemaju svoju državu i ukazao na važnost postojanja Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na području Podrinja izvršen najveći zločin nad civilima Republike Srpske u proteklom ratu i istakao da Vlada RS ulaže velike napore kako bi istina o srpskim žrtvama izašla na videlo i da bi zločinci odgovarali za počinjena zlodela.

On je napomenuo da ne sme da bude dozvoljeno negiranje srpskih žrtava i selektivan pristup pravdi.

„Žrtve koje je podneo narod Podrinja ne smeju biti zaboravljene, a istinu treba da prenosimo generacijama koje dolaze. Od pravde za srpske žrtve Vlada neće odustati, sve dok zločinci ne budu kažnjeni, a duše stradalih ne nađu mir i spokoj”, rekao je Višković i uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama staradalih.

U srednjem Podrinju su muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine ubile 3.500 Srba.

U tom periodu u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece, uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, kao i više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Obeležavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz tog kraja u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, a organizuje se kao znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak