Jadni Eskimi: Na Aljasci rekordnih 32C

Mondo 06.07.2019 16:03
Jadni Eskimi: Na Aljasci rekordnih 32C


S globalnim zagrevanjem moraće da se pozabave i stanovnici Zemlje na njenom najsevernijem delu. Temperatura na međunarodnom aerodromu u najvećem gradu na Aljasci, Enkoridžu, dostigla je 4. jula rekordnu temperaturu od 32,22 stepena.Najviša temperatura u tom gradu prethodno je izmerena 14. juna 1969. godine i iznosila je 29,44 stepena, rekao je Bob Klej iz Nacionalne meteorološke službe.

On je dodao da je prosečna temperatura za jul u Enkoridžu 23,89 stepeni.

Zbog visoke temperature povećan je i broj požara u šumama.

Kako prenosi AP, na tri lokacije na Aljasci u četvrtak su zabeležene rekordno visoke temperature, što stručnjaci pripisuju klimatskim promenama.

U Kenaiju i King Salmonu temperature su takođe prešle 30. stepen.

Klej objašnjava da je do rekordnih temperatura došlo zbog visokog vazdušnog pritiska iznad većeg dela Aljaske.

Stručnjak za klimu u Centru Ferbanks pri Univerzitetu Aljaske Rik Toman kaže da će epizode ekstremnih vremenskih uslova biti sve češće zbog globalnog zagrevanja.

"Temperature na površini mora oko Aljaske su iznad normale", rekao je Toman.

On dodaje da su u Aljaskom zalivu, Beringovom moru i Čukotskom moru južno od polarnog kruga vode izuzetno tople, kao i da je nivo mora rekordno nizak za ovo doba godine na severnoj i severozapadnoj obali Aljaske.

Prema njegovim rečima, oluje bi mogle da pomešaju toplu površinu mora sa hladnijim vodama u nižim delovima okeana, ali su oluje retke u ovo doba godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak