Tramp do daljeg bez novca za zid

Politika 05.07.2019 15:15
Tramp do daljeg bez novca za zid


Apelacioni sud potvrdio je juče odluku o zamrzavanju novca kojim bi Pentagon izgradio zid na granici SAD sa Meksikom, što je izazvalo sumnju da predsednik Donald Tramp može da ispuni glavno obećanje iz prethodne predizborne kampanje pre predsedničkih izbora 2020. godine, prenosi AP.Podeljeno tročlano Sudsko veće u San Francisku saglasilo se sa presudom nižeg suda kojom je vlada sprečena da iskoristi novac Ministarstva odbrane kako bi izgradila prioritetne delove zida u Arizoni i Nju Meksiku.

Slučaj još može da bude razmatran, ali zid ne može da bude građen dok proces još traje, prenosi Tanjug.

Niži sud je u maju presudio da administraciji Donalda Trampa mora da prestane da koristi novac iz fonda Ministarstva odbrane za izgradnju zida na američkoj južnoj granici sa Meksikom.

Sud je ocenio da američki Kongres nije dao „specifičnu” dozvolu administraciji da novac iskoristi za izgradnju graničnog zida.

Odlukom suda, Trampova administracija više neće moći da koristi milijardu dolara koja je izdvojena iz fonda Ministarstva odbrane.

„Pozicija u kojoj Kongres odbije zahtev izvršne vlasti, a ona nađe način da potroši novac bez odobrenja Kongresa, nije u skladu sa osnovnim principima podele vlasti koji datiraju još od najranijih dana naše Republike”, navedeno je u odluci suda.

Odluka se odnosi na dva dela zida, u Nju Meksiku dužine 74 kilometra, i u Arizoni, dužine osam kilometara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak