Đurić: Sloboda kretanja u srcu Evrope nije zagarantovana

RTV 05.07.2019 13:32
Đurić: Sloboda kretanja u srcu Evrope nije zagarantovana


dluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM je šamar Evropskoj uniji i celoj međunarodnoj zajednici, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i dodao da Srbi na KiM ne treba da brinu zbog toga jer je Priština i ranije pokušavala da prekine vezu između njih i Beograda, ali da u tome nije uspela.Priština, kako kaže, zabranom ulaska za srpske zvaničnike pokazuje da u srcu Evrope sloboda kretanja više nije zagarantovana, a to su osnovni principi na kojima počiva EU i cela međunarodna zajednica.

"Potrebna je energična reakcija međunarodne zajednice, koja ima mehanizme da zaustavi ovo ludilo. Da li je potrebno da ceo Balkan gori da bi neko reagovao", upitao je Đurić i naglasio da je reakcija Prištine "nečuvena, skandalozna i da predstavlja odraz velike nervoze".

Priština je nervozna jer, kako kaže, na međunarodnoj sceni nemaju nikakav napredak već nekoliko godina, kao što su beležili od 2008. do 2012. godine, kada je takozvano Kosovo priznalo više od 100 država i kada je tadašnja beogradska vlast ćutala na taj jednostrano proglašeni akt.

"Sada Priština pred očima cele međunarodne javnosti kaže da im ne pada na pamet da sprovode sporazum o slobodi kretanja, o zvaničnim posetama i udaraju na same temelje slobode kretanja. Prave od naše južne pokrajine geta pod otvorenim nebom. Oni žele da izoluju Srbe sa KiM od ostatka Srbije, njih nervira veza Srba sa KiM sa državom Srbijom", rekao je on za TV Pink.

Podseća da je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao da ukoliko međunarodna zajednica ne reaguje na takse da će to "ludilo" da se nastavi i da se to i desilo.

Dodaje da će "separatisti biti sve nervozniji i agresivniji što im bude lošije išlo na međunarodnoj sceni.

Kaže da se protiv predsednika Vučića u prištinskim medijima vodi kampanja, jer je on jedini čovek koji je javno izašao i pitao šta je radio Fljorin Ejupi na aerodromu u Tirani i gde se kretao pre i posle ubistva Olivera Ivanovića.

"Usledila je histerična reakcija medija u Prištini koji brane Ejupija. Međutim, imamo situaciju da Đilasova i Jeremićeva Rada Trajković skače da brani tog Fljorina Ejupija, da napada predsednika koji je postavio pitanje", naveo je Đurić.

Podseća da je Ejupi pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za terorizam, jer je digao u vazduh autobus Niš ekspresa u kome je poginulo 12 ljudi, a povređeno 22.

"Zabrinut sam zbog tona kojim se napada predsednik i njegova porodica. Histeričnim napadima je izložen i Andrej Vučić. To su naručeni tekstovi koji dolaze iz krugova bliskih Fljorinu Ejupiju. Ti tekstovi nisu pali s Marsa", zaključio je Đurić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak