Sve što treba da znate o letnjoj depresiji

Mondo 04.07.2019 14:24
Sve što treba da znate o letnjoj depresiji


Ponekad, i sunčani dani su uzrok lošeg raspoloženja, uznemirenosti i napada anksioznosti. Evo šta treba da znate o letnjoj depresiji.Sezonsku depresiju obično na prvu loptu povezujemo sa jesenjim ili zimskim tmurnim danima, ali to je zapravo "tip depresije koji se pojavljuje i nestaje" sa smenom godišnjih doba, nije strogo uslovljen zimom.

Drugi tip sezonskog poremećaja raspoloženja je letnja depresija, koja se javlja, kao što joj i ime kaže, tokom letnjih meseci. Dok većina ljudi uživa u lepom vremenu, planiranju odmora i izlascima, kod osoba koje pate od ovog poremećaja raspoloženja javljaju se tipična depresivna osećanja, nedostatak volje, pad samopouzdanja, poremećaji apetita, problemi sa nesanicom, a u težim slučajevima i suicidalne misli.

Da bi se postavila dijagnoza ovog tipa sezonskog poremećaja raspoloženja, potrebno je da se ovi simptomi javljaju dve godine uzastopno, u letnjim mesecima.

Šta izaziva letnju depresiju?

"Tačan uzrok ovog poremećaja raspoloženja nije poznat, ali veruje se da promena u lučenju određenih neurotransmitera, serotonina i melatonina zbog previše sunčeve svetlosti može biti jedan od faktora", objašnjava dr Arpit Agarval, psihijatar sa Univerziteta u Misuriju.

Promene u izloženosti dnevnom svetlu i sunčevim zracima mogu da izazovu fluktuacije u nivou melatonina i serotonina, koji utiču na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Recimo, nizak nivo serotonina povezuje se sa depresijom, i to je naučno dokazano.

Promene u cirkadijalnom ritmu, koje izaziva duža obdanica tokom leta, i činjenica da kad smo na odmoru uglavnom ne pratimo uobičajeni dnevni režim takođe može doprineti pojavi letnje depresije.

A tu je i fenomen "straha da se nešto ne propusti", koji isto može biti "okidač", naročito danas u vreme društvenih mreža, kad nam se često čini da se svi drugi zabavljaju bolje nego mi.

Kako se tretira letnja depresija?

Ovaj poremećaj raspoloženja utiče na kvalitet života i potrebno ga je tretirati s jednakom ozbiljnošću kao bilo koji drugi tip depresije, smatra dr Agarval.

"Kao i bilo koja forma depresije, i letnja depresija može da izazove teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Manjak motivacije i energije može biti toliki da je osobi teško da ustane iz kreveta."

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.

Na sajtu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" postoji i onlajn čet. Registracija nije potrebna, dovoljno je samo da "kliknete" na prozorčić za čet i započnete razgovor sa nekim od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.


LINIJA ZA POMOĆ

Svakoga dana pomoć od dežurnog psihijatra Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" možete potražiti od 14:00 do 15:00 sati na broj telefona 011/36-36-462, a u Centru za mentalno zdravlje svakog radnog dana od 09-18 sati na broj telefona 011/36-12-467.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak