Nedostaju sezonci u CG: Komšiluk nudi veće dnevnice

Novosti 04.07.2019 13:25
Nedostaju sezonci u CG: Komšiluk nudi veće dnevnice


Domaći radnici odbijaju sezonske poslove nezadovoljni uslovima rada i zaradom u Crnoj Gori. Od početka godine preko Zavoda za zapošljavanje uposleno 7.600 sezonacaMANjAK domaće radne snage tokom letnje sezone, problem je sa kojim se Crna Gora suočava iz leta u leto. Da je ove godine taj problem još izraženiji, potvrdili su i iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, ističući da domaći radnici odbijaju sezonske poslove uglavnom zbog loših uslova rada. Kako navode, to su, pre svega, neuslovan smeštaj, prekovremeni rad, rad trokratno, ali i visina mesečne zarade.

Prema podacima ZZZCG, od početka godine na sezonskim poslovima zaposleno je 7.687 radnika, što je, kako tvrde, rezultat dobre pripreme za turističku sezonu kroz koju su, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, realizovali kampanju "Zaposlimo domaće - da Crne Gora radi".

- Iako je u Crnoj Gori i dalje mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje. Tome svakako doprinosi zapošljavanje kandidata sa evidencije Zavoda tokom turističke sezone na našem primorju - kazala je, za "Novosti", zamenica direktora ZZZCG Sanja Rabrenović.

Ipak, kako dodaje, evidentno je da postoji razlika između ponude i tražnje na crnogorskom tržištu rada kod određenih zanimanja, a na evidenciji Zavoda, na godišnjem nivou, svega je 2.600 radnika turističko-ugostiteljske struke.

- Potpuno smo svesni da je to ograničavajući faktor. Stoga smo prinuđeni da "uvozimo" kvalifikovanu radnu snagu. Dakle, deficitarni su kvalifikovani radnici: kuvar, konobar, mesar, pekar, poslastičar, pica majstor, roštiljdžija... - navela je Rabrenovićeva.

Deficit je izuzetno izražen i u građevini, gde se uveliko traže tesari, armirači, zidari, betonirci, fasaderi...

Berba na podgoričkim "Plantažama"

Nedostaju sezonci u CG: Komšiluk nudi veće dnevnice

- Poslodavci ta radna mesta popunjavaju radnicima iz regiona. Istovremeno, posvećujemo veliku pažnju različitim programima obuke za nezaposlene - ističe Rabrenovićeva.

Ona navodi i da jednu trećinu radnika koji se nalaze na evidenciji Zavoda čine lica sa invaliditetom, a isto toliko starijih od 50 i visokoškolaca, te da je to jedan od pokazatelja da Zavod raspolaže sa oskudnim kapacitetima, kada je reč o potencijalnim kandidatima za rad u sezoni.

- Ipak, zbog potrebe poslodavaca za angažovanje pomoćnog osoblja u sektoru turizma, postoji prilika za upošljavanje nekvalifikovane radne snage. Međutim, domaći radnici odbijaju sezonske poslove nezadovoljni uslovima rada. Ove godine imamo značajnih primedaba i na visinu plate, jer im, kako kažu, susedna Hrvatska nudi mnogo bolje uslove - kazala je Rabrenovićeva.

Svi akteri uključeni u oblast tržišta moraju animirati ljude da rade na primorju tokom leta, a poslodavci da rade na poboljšanju uslova rada kako bi sezonski poslovi postali atraktivniji, zaključila je Rabrenovićeva.

RADNICI ODOŠE U EU

PROBLEM u pronalasku dobrih radnika za sezonski posao berbe voća imaju i podgoričke "Plantaže". Kako su kazali nedavno, uskoro će imati potrebu za 700 radnika, a uprkos dobrim uslovima i dnevnici do 35 evra, dobrog radnika je teško naći. Većina angažovanih dolazi iz Srbije i BiH.

- Kolege iz BiH, Hrvatske, Srbije takođe se žale da je veliki broj radnika otišao u EU. Jedino rešenje je veći angažman mehanizacije i povećanje cene rada - kazali su iz "Plantaža".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak