Kod komšija po hranu

Novosti 04.07.2019 13:21
Kod komšija po hranu


Cene namirnica u Srbiji za 22 odsto niže nego u Evropskoj Uniji, ali su više nego u regionuSRPSKA hrana i sokovi jesu jeftiniji od proseka Evropske unije i to za 22 odsto, ali su skuplji nego u komšiluku. Kako pokazuje evropska statistika - Eurostat, cene namirnica i bezalkoholnih pića u našoj zemlji više su nego u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i dve članice EU - Bugarske i Rumuniji. Razlike gotovo nema kada naše cene poredimo sa cenama hrane u Crnoj Gori.

Evropska statistika je uporedila cene hleba i cerealija, mesa, mleka, sira i jaja u 37 zemalja. Ove namirnice u poređenju sa zemljama u regionu, jeftinije su nego u Hrvatskoj i Sloveniji, Mađarskoj i posebno Grčkoj, gde su cene hrane više nego prosečne u EU. Minimalno smo povoljniji od Albanije i to samo za jedan odsto.

Naš hleb je lane bio među najjeftinijima ne samo u Evropi, nego i u regionu. Cene vekni i žitarica su bile povoljnije u Srbiji nego u Bosni, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Grčkoj. Jedino su Makedonci, Bugari i Rumuni imali niže cene hleba.

Meso je lane najjeftinije bilo u Cnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Odmah iza je Srbija, dok su ostale zemlje regiona imale nešto jače cene mesa. Cene mleka, sira i jaja u Srbiji su takođe bile niže u odnosu na evropski prosek. I to za 13 odsto. Ove namirnice su bile povoljnije kod nas nego kod većine komšija, osim u Crnoj Gori, Makedoniji i BiH.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak